De quervain’s tenosynovitis – преглед на темата

Термосинът на De Quervain’s (каже “duh-kair-VANZ”), наречен също De Quervain’s, е проблем, който прави дъното на палеца и страничната част на китката ви наранена. Когато имате de Quervain’s, въжето влакно (сухожилие), което помага да преместите палеца далеч от пръстите си, става подут. Вижте снимка на де Квеерни.

Хората могат да получат де Куверин, когато боли или използва палеца или китката твърде много. Общите дейности, които се нуждаят от вашата китка и палец, могат да причинят проблема. Някои дейности, които биха могли да предизвикат де Куверин са

Ако сте бременна или имате диабет или ревматоиден артрит, е по-вероятно да получите де-Quervain’s. Повече жени, отколкото мъже, са на “Куверин”. Можете да получите болестта на всяка възраст. Повечето хора, които имат de Quervain’s, са жени на възраст между 30 и 50 години.

Де Куверин може да причини болка, когато завъртите китката си. Може да имате и болка, ако вземете нещо между палеца и пръстите си. Много хора чуват смешен звук като скърцане, крякане, удряне или скърцане, когато движат китката или палеца.

Дъното на палеца или отстрани на китката също може да е болезнено или подуто. Това може да затрудни движението на палеца или китката. Гърбът на палеца и показалеца може също да се чувства вцепеняван. Понякога де Куверин може да причини малък удар върху палеца на китката. Ако не получите лечение, болката може да се разпростре на ръката или надолу в палеца ви.

Вашият лекар ще провери за подуване, нежност или изтръпване около основата на палеца. Възможно е също да се пръкват или да се пръкват, когато преместите палеца си.

Вашият лекар може или не може да използва теста Finkelstein, за да помогне за диагностицирането на болестта на Quervain. За да направите това, направете юмрук с палеца си вътре. След това извийте китката си навън към малкия ви пръст. Ако почувствате болка на палеца на китката си, тогава най-вероятно имате дебелина на Quervain.

Тестът Finkelstein се прави, за да сте сигурни, че нямате друг проблем, като артрит в долната част на синдрома на палеца или пресечната точка. И двата проблема засягат една и съща област на ръката и китката, както де Курбейн.

Извличане на мокри дрехи; Изчукване; Каране на ски; плетене; Повдигане на тежки предмети като кана за мляко, изваждане на печката от печката или изваждане на бебе от яслите.