Dcct и edic: Проучването за контрол на диабета и усложненията и проследяване

Съобщение за надежда: Можем да предотвратим диабета в местните американски общности

DCCT и EDIC: Проучване и последващо проучване за контрола и усложненията при диабет

За програмата; Възможности за финансиране; Ресурси за научни изследвания; Набиране на пациенти и семейства; Консорциуми, мрежи и центрове; Отчети и планиране

На тази страница

Проучването за диабет контрол и усложнения (DCCT) е основно клинично проучване, проведено от 1983 до 1993 г. и финансирано от Националния институт по диабет и храносмилателни и бъбречни заболявания. Проучването показа, че поддържането на нивата на кръвната захар колкото е възможно по-близко до нормалното забавя началото и прогресията на увреждането на очите, бъбреците и нервите, причинени от диабет. Всъщност тя показва, че всяко продължително понижаване на кръвната глюкоза, наричано още кръвна захар, помага, дори ако лицето е с лош контрол.

DCCT включва 1441 доброволци на възраст от 13 до 39 години с диабет тип 1 и 29 медицински центрове в САЩ и Канада. Доброволците трябва да са имали диабет най-малко 1 година, но не повече от 15 години. От тях също така се изисква да нямат или само ранни признаци на диабетна очна болест.

Проучването сравнява ефектите от стандартния контрол на кръвната глюкоза спрямо интензивния контрол върху усложненията на диабета. Интензивен контрол означаваше поддържане на нива на хемоглобин A1C възможно най-близо до нормалната стойност от 6% или по-малко. Кръвният тест за A1C отразява средната кръвна захар на човек през последните 2 до 3 месеца. Доброволците бяха разпределени на случаен принцип за всяка лекувана група.

Какво представлява DCCT?

Какво представлява DCCT ?; Какво представлява EDIC ?; Как интензивното лечение влияе върху диабетната очна болест? Как интензивното лечение засяга диабетна бъбречна болест ?; Как интензивното лечение влияе върху диабетната нервна болест ?; Как интензивното лечение засяга сърдечно-съдовите заболявания, свързани с диабета ?; Какви са рисковете от интензивно лечение ?; Какви са резултатите от изследванията DCCT и EDIC за хора с диабет тип 2? Какви са най-важните фактори за предотвратяване на усложненията на диабета ?; наличност

Когато DCCT приключи през 1993 г., изследователите продължиха да учат повече от 90% от участниците. Проучването, наречено “Епидемиология на интервенциите и усложненията при диабет” (EDIC), оценява честотата и предсказанията на сърдечно-съдови заболявания като сърдечен удар, инсулт или необходима сърдечна операция, както и диабетни усложнения, свързани с окото, бъбреците , И нервите. В проучването EDIC се разглежда и въздействието на интензивния контрол спрямо стандартния контрол върху качеството на живот. Друга цел е да се разгледат рентабилността на интензивния контрол.

Очно заболяване; 76% намален риск; заболяване на бъбреците; 50% намален риск; Нервно заболяване; 60% намален риск

Интензивният контрол на кръвната захар намалява риска от

Интензивният контрол на кръвната захар намалява риска от

Всяко събитие на сърдечно-съдова болест; 42% намален риск; Нефатален сърдечен пристъп, удар или смърт от сърдечносъдови причини; 57% намален риск

Всички участници в DCCT са наблюдавани за диабетна ретинопатия, очно заболяване, което засяга ретината. Резултатите от проучването показват, че интензивната терапия намалява риска от развитие на ретинопатия с 76%. При участниците, които са имали някои увреждания на окото в началото на проучването, интензивното управление забави прогресирането на заболяването с 54%.

Тестване на нивата на кръвната захар четири или повече пъти на ден; Инжектиране на инсулин най-малко три пъти дневно или с помощта на инсулинова помпа; Коригиране на дозите инсулин според приема на храна и физически упражнения; След диета и план за упражнения; Осъществяване на месечни посещения в екип от медицински персонал, съставен от лекар, медицинска сестра, диетолог и поведенчески терапевт

Ретината е светлочувствителната тъкан в задната част на окото. Според Националния институт за очни заболявания, едва 24 000 души с диабет губят зрението си всяка година. В Съединените щати диабетната ретинопатия е водеща причина за слепота при възрастни под 65-годишна възраст.

Участниците в DCCT бяха тествани за оценка на развитието на диабетна бъбречна болест или нефропатия. Изводите показват, че интензивното лечение предотвратява развитието и забавя прогресията на диабетната бъбречна болест с 50%.

Диабетната бъбречна болест е най-честата причина за бъбречна недостатъчност в Съединените щати. След диабет в продължение на 15 години, една трета от хората с диабет тип 1 развиват бъбречни заболявания. Диабетът уврежда малките кръвоносни съдове в бъбреците, нарушавайки способността им да филтрират примеси от кръвта за отделяне в урината. Хората с бъбречна недостатъчност трябва да имат бъбречна трансплантация или да разчитат на диализа, за да почистват кръвта си.

Какво представлява EDIC?

Участниците в DCCT бяха изследвани за откриване на развитието на увреждане на нервите или диабетна невропатия. Резултатите от изследването показват, че рискът от увреждане на нервите е намален с 60% при интензивно лечение.

Болестта на диабет нерв може да причини болка и загуба на усещане в краката, краката и пръстите на краката. Той може също така да засегне частите на нервната система, които контролират кръвното налягане, сърдечната честота, храносмилането и сексуалната функция. Невропатията е основен фактор, допринасящ за ампутациите на краката и краката сред хората с диабет.

Хората с диабет тип 1 имат десет пъти по-голям риск от сърдечни заболявания в сравнение с пациентите с недиабет, защото високата кръвна захар може да увреди сърцето и кръвоносните съдове. Това увреждане може да доведе до инфаркт и инсулт, водещи причини за смърт на хора с диабет.

Друго условие, свързано със сърдечни заболявания и често срещано при хора с диабет, е периферна артериална болест (PAD), наричана също периферно съдово заболяване (ППД). При това състояние кръвоносните съдове в краката са стеснени или блокирани от мастни натрупвания, намалявайки кръвния поток към краката и краката. PAD е признак на широко разпространена атеросклероза, а хората с ПАБ са с повишен риск от инфаркт или инсулт. Лошото разпространение в краката и краката също повишава риска от ампутация.

Когато първоначалните открития на DCCT бяха обявени през 1993 г., беше твърде рано да се открият ефектите от терапиите върху сърдечносъдовите заболявания, тъй като пациентите бяха млади. През 2005 обаче изследователите на EDIC съобщиха, че рискът от сърдечни заболявания е намалял с 42% при хората, които са били в групата за интензивно лечение. Доброволците в групата за интензивно лечение също намаляват риска от нефатален инфаркт, инсулт или смърт от сърдечносъдови причини с 57%.

Пациентите получават интензивно лечение за средно 6,5 години в DCCT. Повече от 10 години след приключването на DCCT, когато и двете групи започнат да получават подобна грижа, се очертават ползите за сърцето на предишното лечение. Освен това проучването EDIC установи, че ползите от строгия контрол на глюкозата върху очите, бъбреците и нервните проблеми продължават дълго след края на DCCT. Изследователите наричат ​​дългосрочната полза от строгото управление на “метаболитната памет”. След DCCT нивата на кръвната захар в групата с интензивно лечение се повишиха, а тези на конвенционалната лечебна група намаляха, така че нивата на кръвната захар сега са почти еднакви между групите на лечение.

В DCCT най-значимият страничен ефект от интензивното лечение е повишаване на риска от хипогликемия, наричана също ниска кръвна захар, включително епизоди, достатъчно тежки, за да се нуждаят от помощ от друго лице.

Когато кръвната захар пада твърде ниско, човек може да се обърка, да се държи ирационално, да има припадъци, да загуби съзнание или дори да умре. Добрата новина е, че такива епизоди, макар и опасни по онова време, не водят до дългосрочна загуба на когнитивна функция – способността да възприемат, разсъждават и помнят – както първоначално се уплашиха учените. Изследователите наскоро съобщиха за тази находка, след като проучиха 1 144 от първоначалните участници в DCCT на средно 18 години след включването им в DCCT.

DCCT не е провеждала интензивна терапия при малки деца или при пациенти с тежки усложнения, честа хипогликемия или такива с ограничена продължителност на живота. Докато повечето пациенти се възползват от поддържането на нивата на кръвната си захар възможно най-близо до нормалните, по-малко стриктни цели може да са подходящи за някои пациенти.

Как интензивното лечение засяга диабетното заболяване на очите?

Изследователите на DCCT смятат, че интензивното управление удвоява разходите за управление на диабета поради повишените посещения на здравен специалист и необходимостта от по-чести кръвни тестове у дома. Тази цена обаче се компенсира от намаляването на медицинските разходи, свързани с дългосрочните усложнения, и от подобреното качество на живот на хората с диабет.

Електронно използване на PDF файла (ите), свързан по-долу. Документите в PDF формат изискват безплатно приложение Adobe Acrobat Reader за гледане.

DCCT и EDIC: Проучването и последващото проучване за диабет контрол и усложнения (PDF, 106 KB)

Как интензивното лечение засяга диабетна бъбречна болест?

Резултатите от изследванията DCCT и EDIC имат важни последици за предотвратяване на усложненията на диабета при хора с диабет тип 2, тъй като процесът на развитие на микроваскуларни заболявания е вероятно да бъде сходен както при диабет тип 1, така и при диабет тип 2. Едно проучване на хора с диабет тип 2, Проучвателното проучване на Великобритания за диабет, показа, че контролирането на нивата на кръвната захар намалява риска от диабетна очна болест и бъбречно заболяване.

Други проучвания за ролята на контрола на кръвната захар при хора с диабет тип 2 все още са в ход. Например проучването “Акция за контрол на сърдечно-съдовия риск при диабет” (ACCORD), многоцентрово, рандомизирано проучване, изследва подходи за предотвратяване на сериозни сърдечно-съдови събития при индивиди с диабет тип 2. ACCORD е разработен, за да сравни настоящите практически насоки с по-интензивен гликемичен контрол при 10 000 пациенти с диабет тип 2, включително тези с особено висок риск за сърдечно-съдови заболявания (CVD) поради възрастта, доказателства за субклинична атеросклероза или съществуваща клинична коронарна болест. По-интензивен контрол на кръвното налягане, отколкото се изисква в настоящите насоки, и лекарства за намаляване на нивата на триглицеридите и повишаване на нивата на HDL холестерола също ще бъдат изследвани в подгрупи от тези 10 000 доброволци. Всяка стратегия за лечение ще бъде придружена от стандартни съвети относно избора на начин на живот, включително диета, физическа активност и спиране на тютюнопушенето, подходящи за хора с диабет.

Първият изход, който трябва да бъде измерен, е първият случай на сериозно събитие на CVD, по-специално инфаркт, инсулт или сърдечно-съдова смърт. В допълнение, проучването ще изследва въздействието на стратегиите за лечение върху други сърдечно-съдови последствия; Обща смъртност; Ампутация на крайниците; Очно, бъбречно или нервно заболяване; Свързано със здравето качество на живот; И рентабилност.

През февруари 2008 г. Националният институт за сърцето, белите дробове и кръвта реши да спре една част от проучването – интензивното гликемично контролно лечение – преди края на цялото проучване поради опасения за безопасността. Проучването ще продължи с останалите лечения до планирания край през 2009 г.

Изследванията показват, че контролът върху кръвната глюкоза, кръвното налягане и нивата на липидите в кръвта помага за предотвратяване на усложнения при хора с диабет тип 1 или тип 2.

Резултатите от DCCT са описани в New England Journal of Medicine, 329 (14), 30 септември 1993.

Как интензивното лечение засяга заболяването на диабет нерв?

Резултатите от EDIC са докладвани в New England Journal of Medicine, 353 (25), 22 декември 2005 г.

Как интензивното лечение засяга сърдечносъдовото заболяване, свързано с диабета?

Какви са рисковете от интензивно лечение?

Какво означават резултатите от проучванията DCCT и EDIC за хора с диабет тип 2?

Какви са най-важните фактори за предотвратяване на усложненията, свързани с диабета?

наличност