цинакалцет

Терапевтичен клас: Калциев регулатор

Употреба за синакалцет

Фармакологичен клас: калцимиметик

Синакалцет понижава количеството на ПТХ, което понижава концентрациите на калций и фосфор. Синакалцет се използва също така за понижаване на калция в кръвта на пациенти с рак на паратироиди и първичен хиперпаратиреоидизъм.

Цинакалцет се предлага само с рецепта на Вашия лекар.

При вземането на решение за употреба на лекарството, рисковете от приемане на лекарството трябва да се преценят срещу доброто, което ще бъде направено. Това е решение, което вие и вашият лекар ще направите. За синакалцет трябва да се има предвид следното

Уведомете Вашия лекар, ако някога сте имали някаква необичайна или алергична реакция към синакалцет или други лекарства. Също така кажете на вашия медицински специалист, ако имате други видове алергии, като например храни, бои, консерванти или животни. За продукти, които не се отпускат с рецепта, внимателно прочетете етикета или съставките на опаковката.

Не са провеждани подходящи проучвания за връзката между възрастта и ефектите на цинакалцет в педиатричната популация. Безопасността и ефикасността не са установени.

Съответните проучвания, проведени досега, не показват гериатрични специфични проблеми, които биха ограничили полезността на синакалцет при пациенти в старческа възраст.

Преди да използвате Синакалцет

Не са провеждани адекватни проучвания при жени за определяне на детския риск при употребата на това лекарство по време на кърмене. Претегнете потенциалните ползи от потенциалните рискове, преди да приемате това лекарство, докато кърмите.

Въпреки че някои лекарства не трябва да се използват заедно, в други случаи две различни лекарства могат да се използват заедно, дори ако може да се случи взаимодействие. В тези случаи Вашият лекар може да поиска промяна на дозата или може да са необходими други предпазни мерки. Когато приемате синакалцет, особено важно е вашият медицински специалист да знае, ако приемате някое от изброените по-долу лекарства. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

Използването на синакалцет с някое от следните лекарства обикновено не се препоръчва, но в някои случаи може да се наложи. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Използването на синакалцет с някое от изброените по-долу лекарства може да доведе до повишен риск от някои нежелани реакции, но използването на двете лекарства може да бъде най-доброто лечение за Вас. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Някои лекарства не трябва да се използват по време или около времето на приемане на храна или хранене на определени видове храна, тъй като могат да се появят взаимодействия. Използването на алкохол или тютюн с определени лекарства също може да предизвика взаимодействия. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

Наличието на други медицински проблеми може да повлияе на употребата на синакалцет. Уверете се, че информирайте Вашия лекар, ако имате други медицински проблеми, особено

Вземете синакалцет само според указанията на Вашия лекар. Не го приемайте повече, не го приемайте по-често и не го приемайте за по-дълго време, отколкото Ви е поръчал лекар.

Най-добре е да приемате синакалцет с храна или малко след хранене.

Поглъщайте таблетката цяла. Не го смачквайте, не го смачквайте и не го дъвчете.

Дозата на синакалцет ще бъде различна за различните пациенти. Следвайте нарежданията на лекаря си или указанията на етикета. Следващата информация включва само средните дози синакалцет. Ако дозата Ви е различна, не я променяйте, освен ако Вашият лекар не Ви каже да го направите.

Количеството лекарство, което приемате, зависи от здравината на лекарството. Също така, броят на дозите, които приемате всеки ден, времето между дозите и времето, през което приемате лекарството, зависят от медицинския проблем, за който използвате лекарството.

Ако пропуснете доза синакалцет, приемете го възможно най-скоро. Ако обаче е почти време за следващата Ви доза, пропуснете пропуснатата доза и се върнете към редовния график на дозиране. Не двойни дози.

Съхранявайте лекарството в затворен контейнер при стайна температура, далеч от топлина, влага и директна светлина. Пазете от замръзване.

Да се ​​пази далеч от деца.

Не дръжте остарялата медицина или лекарството вече не е необходимо.

Посъветвайте се с вашия медицински специалист как трябва да се разпореждате с всяко лекарство, което не използвате.

Много е важно вашият лекар да проверява напредъка ви при редовни посещения, за да се увери, че синакалцет работи правилно. Може да са необходими кръвни изследвания, за да се проверят нежеланите ефекти.

Синакалцет може да понижи калций в кръвта Ви. Ако имате някой от тези симптоми, незабавно се консултирайте с Вашия лекар: коремни или стомашни спазми, обърканост, гърчове, затруднено дишане, неравномерен сърдечен ритъм, настроение или умствени промени, мускулни крампи в ръцете, ръцете, краката, краката или лицето , Изтръпване и изтръпване около устата, върха на пръстите или краката, недостиг на въздух или треперене.

Правилно използване на синакалцет

Свържете се веднага с Вашия лекар, ако имате промени в сърдечния ритъм. Може да се почувствате замаяни или слаби, или може да имате бърз, ударен или неравен сърдечен ритъм. Уверете се, че Вашият лекар знае, ако вие или някой от семейството Ви някога сте имали проблем със сърдечния ритъм, като удължаване на QT интервала.

Не приемайте други лекарства, освен ако не са били обсъдени с Вашия лекар. Приемът на други лекарства заедно със синакалцет може да наложи на Вашия лекар да промени дозата на едно от лекарствата или синакалцет.

Заедно с необходимите ефекти, лекарството може да причини някои нежелани ефекти. Въпреки че не могат да се появят всички тези нежелани реакции, ако се появят, може да се наложи медицинско обслужване.

Проверете незабавно при Вашия лекар, ако възникне някоя от следните нежелани реакции

Възможно е да се появят някои нежелани реакции, които обикновено не се нуждаят от медицинска помощ. Тези нежелани реакции могат да изчезнат по време на лечението, тъй като тялото Ви се адаптира към лекарството. Също така вашият медицински специалист може да ви каже как да предотвратите или намалите някои от тези нежелани реакции. Проверете при Вашия медицински специалист, ако някоя от следните нежелани реакции продължи или е притеснителна или имате някакви въпроси за тях

Други нежелани реакции, които не са изброени, могат да се проявят и при някои пациенти. Ако забележите други ефекти, консултирайте се с Вашия медицински специалист.

Предпазни мерки при употреба на синакалцет

Достъпност само за Rx

Бременност Категория C Рискът не може да бъде изключен

CSA Schedule N Не е контролирано лекарство

История на одобрението Календар на лекарствата в FDA

Първичен хиперпаратиреоидизъм Sensipar

Вторичен хиперпаратиреоидизъм Sensipar, Zemplar, парикалцитол, Hectorol, доксеркалциферол

Хиперкалциемия на злокачественото преднизон, дексаметазон, Декадрон, Xgeva, Reclast, Sensipar, Zometa

Синакалцет Нежелани реакции

цинакалцет