кашлица

Кашлица е начинът на тялото ви да реагира, когато нещо дразни гърлото ви или дихателните пътища. Дразнещ стимулира нервите, които изпращат послание към мозъка ви. Мозъкът след това казва на мускулите в гърдите и корема ви да изтласка въздух от белите дробове, за да изтласкат дразненето.

Понякога кашлицата е нормална и здрава. Кашлица, която продължава няколко седмици или която поражда обезцветена или кървава слуз, може да означава състояние, което се нуждае от медицинско обслужване.

Кашлица гъста, зеленикаво-жълта храчка, хрипове, Опитва се треска над 100 F (38 C), Имате затруднено дишане

Мерки за самоподдържане

Понякога кашлицата може да бъде много силна – скоростта на въздуха от енергична кашлица може да достигне 500 мили в час. Продължителната, енергична кашлица е изтощаваща и може да причини безсъние, главоболие, уринарна инконтиненция и дори счупени ребра.

Докато кашлицата е нормална, кашлицата, която продължава, може да е признак на медицински проблем.

Кашлицата се смята за “остра”, ако трае по-малко от три седмици. Той се смята за “хроничен”, ако трае по-дълго от осем седмици (четири седмици при деца).

Някои причини за кашлица включват

Посъветвайте се с Вашия лекар, ако кашлицата не изчезне след няколко седмици или ако вие или вашето дете сте

Потърсете спешна помощ, ако сте вие ​​или вашето дете

Лекарствата за кашлица обикновено се използват само когато причината за кашлицата е неизвестна и кашлицата причинява много дискомфорт. Ако използвате лекарства против кашлица, не забравяйте да следвате инструкциите за дозиране.

Не давайте на деца под 4-годишна възраст лекарство против кашлица без предварително да се консултирате с лекаря на детето си.

За да облекчите кашлицата, опитайте тези съвети

Посетете Вашия лекар

Задушаване; Затруднено дишане или гълтане; Кашлица на кървава или розова тъпа храчка

Смучете капки за кашлица или твърди бонбони. Те могат да облекчат сухата кашлица и да успокоят дразненото гърло. Не ги давайте на дете под 6-годишна възраст, поради риск от задушаване. Вземете мед. Чаена лъжичка мед може да помогне да се разхлаби кашлицата. Не давайте на деца на възраст под 1 година. Овлажнявайте въздуха. Използвайте изпарител или вземете душ с пара – пийте течности. Течността помага да се разслое слуз в гърлото. Топли течности, като например бульон чай или лимонов сок, могат да успокоят гърлото ви. Избягвайте тютюнев дим. Пушенето или вдишването на вторичен дим може да влоши кашлицата.