Често срещани проблеми с очите

По-вероятно е да имате някои от тези очни проблеми, докато остарявате, но те могат да засегнат всеки на всяка възраст.

Това е, когато загубите способността си ясно да виждате близки предмети и малки разпечатки. Това е нормален процес, който се случва бавно в продължение на цял живот, въпреки че може да не забележите някаква промяна до 40-годишна възраст.

Пресбиопията често се подобрява или коригира с очила за четене, LASIK и други процедури.

Това са малки петна или петна, които плават във вашето зрително поле. Повечето хора ги забелязват в добре осветени стаи или на открито в светъл ден.

Често поплавъците са нормални, но понякога те са знак за по-сериозен проблем с очите, като отделяне на ретината, особено ако виждате и светлинни вълни или тъмна сянка, която се намира на ръба на вашето виждане.

Когато забележите внезапна промяна в типа или броя на петна или светкавици, които виждате, отидете при Вашия очен лекар възможно най-скоро.

Това се случва, когато разкъсващите жлези не могат да произведат достатъчно сълзи или да причинят лоши качествени сълзи. Сухите очи могат да бъдат неудобни, причинявайки сърбеж и изгаряне. Рядко могат да доведат до загуба на зрение.

Вашият очен лекар може да предложи използването на овлажнител във вашия дом или специални капки за очи, подобни на истинските сълзи. Той може да постави щепсели в сълзите, за да намали оттичането на сълзите. Процедурата, наречена Lipiflow, използва топлината и налягането за лечение на сухи очи. Тестостерон крем за очи също може да помогне.

Твърде много сълзи могат да дойдат от чувствителност към светлина, вятър или температурни промени. Опитайте се да защитите очите си, като ги защитите или носите слънчеви очила.

Скъсването може също да означава, че имате по-сериозен проблем, като например инфекция на очите или блокиран слъзен канал. Вашият очен лекар може да лекува или коригира тези две състояния.

Катаракта са облаци, които се развиват в очната леща.

Здравослойната леща е ясна като камера, а светлината няма проблем да минава през нея до ретината на гърба, където се обработват образите. Когато имате катаракта, светлината не може да премине толкова лесно и в резултат на това не можете да видите както добре.

Катаракта често се образува бавно и не причинява симптоми като болка, зачервяване или разкъсване в окото. Някои остават малки и не засягат зрението ви. Ако станат големи или дебели, катаракта обикновено може да се отстрани чрез операция.