Червена боровинка (vaccinium macrocarpon)

Патологична монография “Natural Standard®”, Copyright © 2016 (). Всички права запазени. Забранено е търговското разпространение Тази монография е предназначена само за информационни цели и не трябва да се тълкува като конкретен медицински съвет. Трябва да се консултирате с квалифициран доставчик на здравни грижи, преди да вземете решения относно терапиите и / или здравните условия.

Съществуват някои човешки доказателства, които подкрепят употребата на сок от червена боровинка и добавки от червена боровинка, за да се предотврати инфекция на пикочните пътища (UTI), въпреки че повечето налични изследвания са с по-малко качество. Изясняват се ясни указания за дозиране, но предвид безопасността на червена боровинка, може да е разумно да се препоръча използването на умерени количества коктейл от сок от червена боровинка, за да се предотврати UTI при не-хронично болни индивиди.

Червените боровинки не са показали ефективност като лечение за документирани UTI. Въпреки, че червената боровинка може да се използва като допълнителна терапия в някои случаи, като се има предвид доказаната ефикасност на антибиотиците, червената боровинка не трябва да се счита за първа линия на лечение.

Ключ към оценките

Ахлорхидрия и В12 абсорбция

Червените боровинки са изследвани за много други медицински употреби и обещаващите области за изследване включват предотвратяване на инфекцията с H. pylori, която причинява гастроинтестинални язви и зъбна плака.

Долните дози се основават на научни изследвания, публикации, традиционно използване или експертни мнения. Много билки и добавки не са били напълно тествани и безопасността и ефективността не могат да бъдат доказани. Марките могат да бъдат направени по различен начин, с променливи съставки, дори в една и съща марка. Долните дози може да не се прилагат за всички продукти. Трябва да прочетете етикетите на продуктите и да обсъдите дозите с квалифициран доставчик на здравни грижи преди да започнете лечението.

Като антиоксидант, 250 милилитра сок от червена боровинка (Ocean Spray® Cranberry Select) се приемат три пъти дневно в продължение на две седмици. Суровият сок от червени боровинки (NutriCran®90, Decas Botanical Synergies, Съединени щати) се приемат две капсули дневно (400 милиграма) или две капсули три пъти дневно (1200 милиграма дневно) в продължение на осем седмици.

За сърдечно-съдови заболявания ежедневно се използват 480 милилитра сок от червена боровинка с двойна сила (съдържащ 54% сок, 835 милиграма от всички полифеноли и 94 милиграма антоцианини).

За диабет се използват шест капсули, съдържащи прах от концентрат от червена боровинка, еквивалентен на 240 милилитра коктейл от сок от червена боровинка, в продължение на шест седмици.

Антибактериален

За инфекция с H. pylori се използват 250 милилитра два пъти дневно в продължение на 90 дни.

Антиоксидантен

За понижаващи липидите ефекти шест капсули, съдържащи прах от концентрат от червена боровинка, еквивалентни на 240 милилитра коктейл от сок от червена боровинка, се използват ежедневно в продължение на шест седмици. 125-500 милилитра нискокалоричен сок от червени боровинки се използва ежедневно в продължение на четири седмици.

Антивирусни и противогъбични

За симптомите на долните пикочни пътища (LUTS) една желатинова капсула, съдържаща 500 милиграма прах от червена боровинка, се използва три пъти дневно в продължение на шест месеца.

Превенция на рака

Сърдечно-съдови заболявания

Профилактика на инфекции на хронични пикочни пътища (при деца с неврогенен пикочен мехур)

За метаболитен синдром (рискови фактори за сърдечно-съдовите заболявания и антиоксидантен статус) една чаша сок от червена боровинка е използвана два пъти дневно като сутрешна закуска и ранна вечер с най-малко шест часа между дозите за осем седмици Обща дневна доза от 480 mL).

Зъбна плака

За предотвратяване на камъни в урината са били използвани: 1 литър коктейл от сок от червена боровинка дневно, 8 унции сок от червена боровинка четири пъти дневно в продължение на няколко дни, след това осем унции два пъти дневно и един литър сок от червена боровинка дневно в продължение на седем дни. Ефективността не е доказана за тези дози.

Диабет

За предотвратяване на инфекции на пикочните пътища, изследваните дози варират от 30 до 480 милилитра коктейл от сок от червена боровинка 2-3 пъти дневно до 40 седмици или 15-30 милилитра неподсладен сок от червени боровинки дневно. Един грам концентриран екстракт от червена боровинка (CranVerry, Aim This Way, Кеймбридж, Масачузетс) е бил използван два пъти дневно в продължение на шест месеца и са използвани 1,5 унции концентрат от замразен сок два пъти дневно. Осем грама коктейл от сок от червена боровинка (Ocean Spray® с нискокалоричен сок) се приема два пъти дневно в продължение на шест месеца. Една до три капсула от червена боровинка (36 милиграма червена боровинка проантоцианидин, PAC) се приемат ежедневно в продължение на 30 дни. Четири до пет милилитра тинктура от червена боровинка са давани три пъти дневно (анекдотично). За нова концентрирана течна смес от червени боровинки (Uti-Stat®) предложената доза беше определена на 60 милилитра дневно. Добавки, съдържащи 200-8000 милиграма червена боровинка, се приемат ежедневно за период до шест месеца.

Инфекция с H. pylori

За лечение на инфекции на пикочните пътища ежедневно се приемат 360-480 милилитра сок от червена боровинка за период до 21 дни.

Няма достатъчно научни доказателства, които да предполагат добавяне на червени боровинки при деца (извън количествата, открити в нормално балансирано хранене). Червената боровинка бе използвана безопасно в дози от 15 милилитра на килограм. При деца (на възраст 2-18 години) с неврогенен пикочен мехур, получаващи чиста интермитентна катетеризация, се използват 300 милилитра дневно от сок от червена боровинка в продължение на три месеца. Високите дози могат да предизвикат токсичност.

Тези употреби са били тествани при хора или животни. Безопасността и ефективността не винаги са били доказани. Някои от тези състояния са потенциално сериозни и трябва да бъдат оценени от квалифициран доставчик на здравни услуги.

Обосновка на класификацията

По-долу употребите се основават на традиции или научни теории. Те често не са били напълно тествани при хора и безопасността и ефективността не винаги са били доказани. Някои от тези състояния са потенциално сериозни и трябва да бъдат оценени от квалифициран доставчик на здравни услуги.

На теория, поради киселинното си рН, червеният сок може да противодейства на антиацидите. Сокът от червена боровинка теоретично може да увеличи ефектите на антибиотиците в пикочните пътища и да увеличи екскрецията на някои лекарства в урината. Сокът от червена боровинка може да увеличи абсорбцията на витамин В12 при пациенти, използващи инхибитори на протонната помпа като езомепразол (Nexium®).

Някои тинктури от червена боровинка могат да имат високо алкохолно съдържание и могат да доведат до повръщане, ако се използват с лекарството дисулфирам (Antabuse®) или метронидазол (Flagyl®).

Въпреки че е противоречиво, някои проучвания показват, че приемането на едновременно по-ниско кръвно лекарство варфарин (Coumadin®) и продукти от боровинки може да повиши международното нормализирано съотношение (INR), което може да увеличи риска от кървене.

На теория сокът от червена боровинка може да увеличи екскрецията на някои билки или добавки в урината.

Камъни в бъбреците

Теоретично продуктите от червени боровинки могат да увеличат риска от кървене при хора, приемащи други билки или добавки като чесън или танц.

Понижаващи липидите ефекти

Инхибирането на бактериите от Н. pylori, които могат да доведат до стомашно-чревни язви, може да се увеличи, когато риганът и червената боровинка са взети заедно.

Окисляващи агенти, агенти на Алцхаймер, антихелматериали, противогъбични средства, антиепилептици (средства за понижаване на холестерола), антинеопластични средства (антиракови средства), антиоксиданти, антипаразитици, противогъбични средства, антивирусни средства, цитохром Р450- ), Диуретици, стомашно-чревни агенти, хипогликемици (понижаване на кръвната захар), минерали, средства, елиминирани от бъбреците (агенти, елиминирани от бъбреците), съдържащи салицилати агенти, витамин В12.

Тази информация за пациентите се основава на монография на професионално ниво, която е редактирана и рецензирана от сътрудници в съвместното изследване на естествените стандарти (Research Standard Collaboration) ().

Методология на монографията

Арандано американско (испански), arándano trepador (испански), мечи зърна, черна червена боровинка, боровинка, Ерикасо (семейство), Европейска червена боровинка, Grosse Moosebeere (немска), Isokarpalo, Kranbeere Голяма череша, ниска боровинка, блатна ябълка, Moosebeere (немска), mossberry, планинска червена боровинка, Oxycoccus hagerupii, Oxycoccus macrocarpus, Oxycoccus microcarpus, Oxycoccus palustris, Oxycoccus quadripetalus, pikkukarpalo (финландски), Preisselbeere ), Последователна блатна боровинка, tsuru-kokemomo (японско), Vaccinium edule, Vaccinium erythrocarpum, Vaccinium hageruppi, Vaccinium microcarpum, Vaccinium occycoccus, Vaccinium plaustre, Vaccinium vitis.

Американската администрация по храните и лекарствата не регулира стриктно билките и добавките. Няма гаранция за здравина, чистота или безопасност на продуктите, а ефектите могат да варират. Винаги трябва да четете етикетите на продуктите. Ако имате медицинско състояние или приемате други лекарства, билки или добавки, трябва да говорите с квалифициран медицински специалист, преди да започнете нова терапия. Незабавно се консултирайте с лекар, ако получите нежелани реакции.

Черни боровинки трябва да се избягват от хора с алергия или свръхчувствителност към видовете Vaccinium (боровинки и боровинки), техните части или членове на семейство Ericaceae. Хората, които са алергични към аспирин, трябва да избягват да пият големи количества сок от червена боровинка.

Пациентите с диабет или непоносимост към глюкоза може да искат да пият сок от червени боровинки без захар, за да избегнат високия прием на захар. Високите дози от червена боровинка могат да причинят стомашни болки и диария или да увеличат риска от камъни в бъбреците при хора с анамнестични оксалатни камъни. Някои продукти на пазара са с високо съдържание на калории. Средно шест унции сок от червена боровинка съдържа приблизително 100 калории. Едно проучване показа възможността за възникване на вагинални дрождени инфекции при тези жени, които често консумират сок от червена боровинка, въпреки че това не е доказано. Прилагайте предпазливо, ако приемате антикоагуланти (разредители на кръвта) като варфарин, лекарства, които засягат черния дроб или аспирин. Уведомете внимателно при пациенти с променена чернодробна функция или при пациенти, приемащи цитохром Р450-метаболизирани средства. Използвайте сока от червени боровинки предпазливо поради високото съдържание на захар, което може да окаже негативно влияние върху здравето на зъбите. Прилагайте внимателно при пациенти с ревматоиден артрит, въз основа на потенциала на кисели сокове да увеличат ставната болка. Избягвайте тези с известна алергия или чувствителност към вида Vaccinium (боровинки и боровинки), техните части или членове на семейство Ericaceae.

Безопасността не е определена по време на бременност и кърмене, въпреки че сокът от червена боровинка се смята за безопасен в количества, които обикновено се срещат в храните. Много тинктури съдържат високи нива на алкохол и трябва да се избягват по време на бременност.

Bailey DT, Dalton С, Joseph Daugherty F, et al. Може ли концентриран екстракт от червени боровинки да предотврати повтарящи се инфекции на пикочните пътища при жени? Пилотно проучване. Phytomedicine 2007 Apr, 14 (4): 237-41., Bodet С, Grenier D, Chandad F, et al. Потенциални ползи за оралното здраве от червена боровинка. Crit Rev Food Sci Nutr 2008 Aug, 48 (7): 672-80., Crews WD Jr, Harrison DW, Griffin ML, et al. Двойно-заслепено, плацебо-контролирано, рандомизирано проучване на невропсихологичната ефикасност на сока от червена боровинка в извадка от когнитивно непокътнати възрастни възрастни: пилотни проучвания. J Altern Complement Med 2005 Apr, 11 (2): 305-9. Elliott SP, Villar R, Duncan B. Управление на бактериума и урологична оценка на пациенти със спина бифида и неврогенен пикочен мехур: многоцентрово проучване. J Urol 2005 Jan, 173 (1): 217-20., Gettman MT, Ogan K, Brinkley LJ, et al. Ефект на консумацията на сок от червени боровинки върху рисковите фактори на уринарния камък. Йотрел 2005 Aug, 174 (2): 590-4, тест 801. Gotteland М, Andrews М, Toledo М, et al Модулация на Helicobacter pylori колонизация с сок от червени боровинки и Lactobacillus johnsonii La1 при деца. Salazar G. Nutrition 2008 May, 24 (5): 421-6. Grant P. Warfarin и сок от червени боровинки: взаимодействие? J Heart Valve Dis 2004 Jan, 13 (1): 25-6., Haber, S.L., Cauthon, K.A., Raney, E.C., Cranberry and warfarin interaction: case report and review of the literature. Consult.Pharm. 2012,27 (1): 58-65., Jepson RG, Craig JC. Клюква за предотвратяване на инфекции на пикочните пътища. Cochrane Database Syst Rev 2008 Jan 23, (1): CD001321., Kontiokari Т, Salo J, Eerola Е, et al. Сок от червена боровинка и бактериална колонизация при деца – плацебо-контролирано рандомизирано проучване. Clin Nutr 2005 Dec, 24 (6): 1065-72, Linsenmeyer TA, Harrison В, Oakley А, et al. Оценка на добавката от червени боровинки за намаляване на инфекциите на пикочните пътища при индивиди с неврогенни пикочни мехури, вследствие на увреждане на гръбначния мозък. Проспективно, двойно-сляпо, плацебо-контролирано, кръстосано проучване. J Spinal Cord Med 2004,27 (1): 29-34., Neto CC, Amoroso JW, Liberty AM. Противоракови действия на фитохимикали от червена боровинка: актуализация. Mol Nutr Food Res 2008 Jun, 52 Suppl 1: S18-27., Stapleton, AE, Dziura, J., Hooton, TM, Cox, ME, Yarova-Yarovaya, Y., Chen, S., and Gupta, K. Рецидивираща инфекция на пикочните пътища и Escherichia coli при жени, приемащи ежедневно сок от червени боровинки: рандомизирано контролирано изпитване. Mayo.Clin.Proc. 2012,87 (2): 143-150. Waites KB, Canupp KC, Armstrong S, et al. Ефект на екстракт от червена боровинка върху бактериурия и пиурия при лица с неврогенен пикочен мехур вследствие на увреждане на гръбначния мозък. J Spinal Cord Med 2004, 27 (1): 35-40., Wing DA, Rumney PJ, Preslicka CW, et al. Ежедневен сок от червени боровинки за профилактика на асимптоматична бактериурия при бременност: рандомизирано, контролирано пилотно проучване. J Urol 2008 Окт, 180 (4): 1367-72.

Тази монография, основана на доказателства, е подготвена от Collaboration Research Natural Collaboration

Подобряване на паметта

Метаболитен синдром

Странични ефекти от радиационната терапия (рак на простатата)

Намаляване на миризмата от катетеризацията при инконтиненция / пикочен мехур

стрес

Нарушения на уринарния тракт (LUTS)

Инфекция на пикочните пътища (превенция)

Инфекция на пикочните пътища (лечение)

Подкисляване на урината

уролитиаза

Урозомична грижа

Употреби въз основа на традиция или теория