Сътресение (травматично увреждане на мозъка): симптоми, причини, лечение

Най-честата и най-незначителната форма на травматично мозъчно увреждане се нарича сътресение. Думата идва от латиноамериканския производител, което означава “да се разтресеш”.

Важ; Възможно е основното заглавие на доклада Autosomal Dominant Porencephaly Type I да не е името, което очаквахте.

Как може да разберете дали сте имали сътресение? Винаги ли е сериозно? И какво трябва да направите, ако имате сътресение? Ето отговори на някои важни въпроси за сътресенията.

Както се вижда в безбройните карикатури в събота сутрин, сътресението най-често се причинява от внезапен директен удар или удар на главата.

Мозъкът е направен от мека тъкан. Той е омекотен от гръбначния флуид и е обвит в защитната обвивка на черепа. Когато поддържате мозъчно сътресение, ударът може да ви разкъса мозъка. Понякога буквално го кара да се движи в главата ти. Травматичните увреждания на мозъка могат да причинят натъртвания, увреждане на кръвоносните съдове и увреждане на нервите.

Резултатът? Вашият мозък не функционира нормално. Ако сте претърпели сътресение, визията може да бъде нарушена, може да загубите равновесие или да потънете в безсъзнание. Накратко, мозъкът е объркан. Ето защо Бъгс Бъни често е виждал звезди.

Тъй като главите им са непропорционално големи в сравнение с останалата част от тялото им, често се наблюдават сътресения при малки деца. Тъй като децата влизат в юношеството, те изпитват бърза височина и наддаване на тегло. И двамата са фактори, които ги правят по-податливи на злополуки от възрастните.

Ако едно дете има сътресение, възрастен трябва да го наблюдава през първите 24 часа. Важно е да гледате промени в поведението. Малките деца, особено, може да не са в състояние да комуникират напълно, което чувстват, така че е критично да ги наблюдавате внимателно. Не давайте лекарства, включително аспирин, които могат да причинят кървене, на дете, без да се консултирате с лекар.

Сътворението може да е трудно за диагностициране. Въпреки че може да имате видимо нарязване или натъртване на главата си, в действителност не можете да видите сътресение. Признаците може да не се появяват дни или седмици след нараняването. Някои симптоми продължават само за секунди; Други могат да се задържат.