Студени рани – симптоми

Студените рани са мехури по устните и ръба на устата, причинени от инфекция с вируса на херпес симплекс (HSV).

Други симптоми могат да включват

Не можете да развиете рани при първо заразяване с HSV. Ако възникнат студени рани при първото заразяване, те може да са по-тежки, отколкото в по-късни епидемии. По време на първото избухване на рани, мехурите могат да се разпространят до всяка част на устата.

След като се заразите, HSV остава в тялото ви и може да причини възпаление на рани през целия Ви живот (повтарящи се рани).

Рецидивиращите рани обикновено се развиват там, където кожата на лицето и устните се срещат. Около 6 до 48 часа, преди да се появи студена болка, може да се почувствате изтръпване, парене, сърбеж, изтръпване, нежност или болка в засегнатата област. Това се нарича продромален етап.

Някои често срещани задействания, които причиняват възпаление на раните, включват

Хората, които имат отслабена имунна система, са по-склонни от тези със силна имунна система да имат по-дълги или по-тежки огнища на рани. HSV инфекцията може да бъде животозастрашаваща при определени хора, които имат слаба имунна система.

Всеки, който е изложен на вируса на херпес симплекс (HSV), е изложен на риск от появата на рани. Но много хора имат вируса и никога не могат да развият рани.

Хората, които имат отслабена имунна система, са изложени на повишен риск от по-тежки и по-продължителни огнища на простуда.

Една форма на HSV инфекция се наблюдава най-често при деца на възраст от 1 до 3 години. Този тип HSV инфекция (първичен херпес стоматит) може да причини висока температура и мехури през устата, което може да попречи на способността за ядене. Това може да е сериозно при децата – те могат да се разболеят от това заболяване, въпреки че обикновено се възстановяват без никакви дългосрочни проблеми.

Болезнена уста, която прави храненето, пиенето и съня неудобно. Студените рани могат да бъдат болезнени; Треска; Възпалено гърло; Подути лимфни възли в шията; Drooling, при малки деца.

Излагане на слънчева светлина, особено на устните; Стрес или умора; Други инфекции, като например настинка или грип; Хранителни алергии; Зъболечение или нараняване на устните или венците; Нарушена (слаба) имунна система; Козметична хирургия, като дермабразио или облъчване с лазерна кожа; Бременност и хормонални промени в жените, причинени от менструалния цикъл.