Справяне с рецидив на депресията

Депресията обикновено удря повече от веднъж в живота. За много хора това може да се превърне в хронично или продължително заболяване, с няколко рецидиви или рецидиви. Средно повечето хора с депресия ще имат от четири до пет епизода по време на живота си.

Ако смятате, че сте изправени пред депресия за втори път (или повече), незабавно се обърнете към Вашия лекар, психиатър или терапевт, за да получите отново лечение.

Депресивен рецидив или рецидив може да се лекува по различни начини, понякога чрез комбинация от терапии. Например Вашият лекар може да препоръча както антидепресантно лечение, така и психотерапия.

Антидепресанти

Лекарите използват няколко лекарства за лечение на депресия, включително

По-старите класове антидепресанти също могат да бъдат ефективни, но днес не се използват толкова често, защото представляват потенциалния риск от сериозни странични ефекти. Тези по-стари наркотици включват

В допълнение, Вашият лекар може да свърже антидепресанта с атипични антипсихотични лекарства, стабилизатори на настроението, лекарства против тревожност, стимуланти или други лекарства.

Посъветвайте се с Вашия лекар, ако трябва да приемате антидепресанти или други лекарства за новия епизод на депресия. Ако вече сте на “поддържаща терапия” – например, като използвате антидепресант, за да предотвратите повтаряне – Вашият лекар може да промени дозата на съществуващо лекарство или по друг начин да промени текущия ви лекарствен режим, за да намери по-ефективно лечение.

психотерапия

Консултацията или “терапията за говорене” може да ви помогне да разберете проблемите си, включително нови проблеми, възникнали след последното лечение на депресия. Ще разгледате по-добри начини за справяне или решаване на проблеми. Чрез психотерапията можете също да научите как да управлявате собствените си мисли и действия, така че да се почувствате по-малко депресирани.