Сгъстен белодробен (pneumothorax) – преглед на темата

Сгъстен белодроб (пневмоторакс) е натрупване на въздух в пространството между белия дроб и гръдната стена (плевралното пространство). Тъй като количеството въздух в това пространство се увеличава, налягането срещу белия дроб предизвиква свиване на белия дроб. Това предпазва белите дробове да се разширяват правилно, когато се опитвате да дишате, причинявайки задух и болка в гърдите.

Важ; Възможно е главното заглавие на доклада “Бронхопулмонална дисплазия” (BPD) да не е името, което очаквахте. Моля, проверете списъка със синоними, за да намерите алтернативните имена и подразделения за нарушения, обхванати от този отчет.

Пневмотораксът обикновено се причинява от нараняване на гръдния кош, като счупено ребро или прободна рана. Може да се появи и внезапно без нараняване.

Пневмотораксът може да бъде резултат от увреждане на белите дробове, причинено от състояния като хронично обструктивно белодробно заболяване (COPD), астма, муковисцидоза и пневмония. Спонтанен пневмоторакс може да се появи и при хора, които нямат белодробно заболяване. Това се случва, когато въздух-пълни блистер (bleb) на белия дроб разкъсва и освобождава въздух в плевралното пространство.

Хората, които пушат цигари, са много по-склонни да развият пневмоторакс от тези, които не го правят. Също така, колкото повече пушите, толкова по-големи са шансовете ви да имате пневмоторакс.

Симптомите зависят от размера на пневмоторакса. В незначителни случаи може да не осъзнаете, че имате пневмоторакс. В по-тежки случаи симптомите се развиват бързо и могат да доведат до шок.

Затруднено дишане (диспнея), което може да е леко до тежко, в зависимост от това колко от белия дроб се срива; Внезапна, тежка и остра болка в гръдния кош от същата страна като свития белодроб.

Симптомите могат да включват

Симптомите могат да се влошат при промяна на височината (като например летене в самолет или кацане под вода или под вода).

Пневмоторакс обикновено се диагностицира чрез физически преглед и рентгеново изследване на гръдния кош. Вашият лекар може също така да направи кръвни изследвания за измерване нивото на кислород в кръвта.

Може да е необходимо сканиране с компютърна томография (СТ) или ултразвук, за да се диагностицира тежестта на Вашето състояние и да се планира лечението Ви.