Ръководство за декомпресия – причини, симптоми и възможности за лечение

Какво е?

Декомпресионната болест, наречена генерализирана баротраума или завои, се отнася до наранявания, причинени от бързото намаляване на налягането, което ви заобикаля, от въздух или вода. Това се случва най-често при водолазни или дълбоководни гмуркачи, въпреки че може да се случи и по време на високопланинско или не-налягане. Декомпресионната болест обаче е рядкост при въздухоплавателни средства под налягане, като тези, използвани за търговски полети. Когато се гмуркате със сгъстен въздух, вземете допълнителен кислород и азот. Тялото ви използва кислорода, но азотът се разтваря в кръвта ви, където остава по време на гмуркането. Когато плувате обратно към повърхността след дълбоко гмуркане, налягането на водата около вас намалява. Ако този преход се случи прекалено бързо, азотът няма време да се изчисти от кръвта ви. Вместо това тя се отделя от кръвта и образува мехурчета в тъканите или кръвта ви. Тези азотни мехурчета причиняват декомпресия. Състоянието се нарича завои, защото болките в ставите и костите могат да бъдат толкова тежки, че те удвояват; Какво се случва в тялото ви по време на декомпресионна болест е подобно на това, което се случва, когато отворите газирана напитка. Когато отваряте контейнера или бутилката, намалявате налягането около напитката в контейнера, което кара газът да излезе от течността под формата на мехурчета. Ако в кръвта се образуват азотни мехурчета, те могат да увредят кръвоносните съдове и да блокират нормалния кръвен поток. Факторите, които ви излагат на по-висок риск от декомпресия, включват: Дефекти при раждане на сърдечни мускули, включително патентована формен овал, дефект на предсърдната сепса и дефект на вентрикуларния септал; Възраст над 30 години; Да бъдеш женски; Ниска сърдечносъдова фитнес; Висок процент телесни мазнини; Използване на алкохол или тютюн; Умора, морска болест или липса на сън; Увреждания (стари или настоящи); Гмуркане в студена вода; Болест на дробовете

Симптоми

Симптомите на декомпресионната болест включват; Болка в ставите; Виене на свят; Главоболие; Трудно мислене ясно; Екстремна умора; Изтръпване или изтръпване; Слабост в ръцете или краката; Кожен обрив

диагноза

Вашата гмуркане история и симптоми са ключови фактори при диагностициране на декомпресия болест. Кръвните изследвания и съвместни рентгенови лъчи обикновено не показват никакви признаци на проблема.

Колко трае?

Болката на ставите, най-честият симптом от декомпресионната болест, може да продължи няколко дни или седмици.

Как да се предотврати това здравословно състояние

За минимизиране на риска от декомпресия при гмуркане

Как да се лекува това здравословно състояние

Аварийното лечение на декомпресионната болест включва поддържане на кръвното налягане и прилагане на кислород с висок дебит. Могат също да се дават течности. Лицето трябва да бъде поставено от лявата страна надолу и ако е възможно, главата на леглото да се наклони надолу.

Кога да посетите лекаря

Ако имате симптоми на декомпресия след леко гмуркане или летене, се свържете с лекар възможно най-скоро. Хипербаричното лечение е най-успешно, ако се прилага в рамките на няколко часа след началото на симптомите.

прогноза

Повечето случаи на декомпресивна болест отговарят добре на едно лечение с хипербарен кислород. Вашият лекар може да Ви предложи повторно лечение, ако продължавате да получавате симптоми, особено неврологични симптоми.