Разстройство на конверсията

Разстройство на конверсията, наречено функционално неврологично симптомно разстройство, е състояние, при което физически показвате психологически стрес. Състоянието е наречено така, че да опише здравен проблем, който започва като умствена или емоционална криза – страшен или стресиращ инцидент от някакъв вид – и се превръща в физически проблем.

Например, при разстройство на конверсията краят ви може да се парализира, след като паднете от кон, въпреки че не сте били физически наранени. Симптомите и симптомите на разстройството на конверсията се появяват без основна физическа причина и не можете да ги контролирате.

Кога да се види лекар

Признаците и симптомите на разстройство на конверсията обикновено повлияват на вашето движение или на вашите сетива, като способността да ходите, да преглъщате, да виждате или да чувате. Симптомите на разстройството на конверсията могат да варират в тежест и могат да идват и да отиват или да бъдат упорити. Резултатът може да е по-добър при по-малките деца, отколкото при тийнейджърите и възрастните. Според някои експерти, повечето хора се подобряват с незабавно и правилно управление.

Какво можеш да правиш

Симптомите на разстройство на конвертирането могат да се появят изведнъж след стресиращо събитие или травма, физически или психологически. Може да включват признаци и симптоми, които засягат функцията на движението

Какво да очаквате от Вашия лекар

Може да включват признаци и симптоми, които засягат сетивата

Най-добре е да потърсите медицинска помощ, веднага щом забележите признаци и симптоми, които могат да бъдат причинени от нарушение на конверсията. Ако основната причина е нещо физическо, бързата диагностика и лечение може да са важни. Ако диагнозата е нарушение на конверсията, тогава психологическата помощ може да подобри симптомите и да предотврати бъдещи епизоди.

Епизодите на разстройство на конверсията почти винаги се предизвикват от стресиращо събитие, емоционален конфликт или друго психично разстройство, като депресия.

Точната причина за разстройство на конверсията е неизвестна, но част от мозъка, която контролира мускулите и сетивата ви, може да бъде включена. Възможно е мозъкът да реагира незабавно на нещо, което изглежда като заплаха.

Съществуват рискови фактори за разстройството на конверсията

В някои случаи, особено ако не бъдат лекувани достатъчно скоро, симптомите на конверсионно разстройство могат да доведат до значителна инвалидност, подобна на тази, причинена от медицински състояния.

Вероятно ще започнете, като се запознаете с Вашия първичен лекар. Ако Вашият лекар не може да определи диагноза, може да бъдете отнесени до невролог или психиатър. В някои случаи са необходими както невролог, така и психиатър, за да се изключи основното неврологично състояние и да се потвърди, че това е конверсионно разстройство или друго психологическо състояние.

За да се подготвите за назначаването си, направете списък с

Вземете член на семейството или приятел, ако е възможно. Някой, който ви придружава, може да помни нещо, което сте пропуснали или забравили.

Подгответе предварително списък с въпроси, за да извлечете максимума от времето си заедно. Някои основни въпроси, които да зададете на лекаря си, включват

Не се колебайте да попитате Вашия лекар по време на вашето назначение.

За да се възползвате максимално от вашето време, бъдете готови да отговорите на въпроси, които Вашият лекар може да попитате, например

За да бъдете диагностицирани с нарушение на конверсията, трябва да отговаряте на критериите за симптомите в диагностичния и статистически наръчник за психични разстройства (DSM). Това ръководство, публикувано от Американската психиатрична асоциация, се използва от доставчиците на психично здраве за диагностициране на психични състояния и от застрахователните компании за възстановяване на разходите за лечение.

Да се ​​диагностицира с нарушение на конверсията

Няма стандартни тестове, които да проверяват за нарушение на конверсията. Тестовете ще зависят от вида на признаците и симптомите, които имате – основната цел е да изключите всякакви медицински или неврологични заболявания. Тестовете могат да включват

Диагнозата може да бъде трудна, защото лекарят трябва да изключи медицински състояния с физическа причина. Разстройството на конверсията може да имитира редица други здравословни проблеми, като например

За много хора симптомите на разстройство на конверсията се подобряват без лечение, особено след увереност от страна на лекаря, че техните симптоми не са причинени от сериозен проблем и след насочване към специалист по психично здраве.

Може да се възползвате от лечението, ако имате признаци и симптоми на конверсионно разстройство, които се задържат или продължават да се връщат, имате тежки симптоми или имате други психически или физически здравословни проблеми. Лечението ще зависи от конкретните си признаци и симптоми и може да включва

Разстройството на конверсията обикновено се предизвиква от реакция на някакъв стрес или травма. Дейностите за облекчаване на стреса, като медитация и йога, могат да спомогнат за намаляване на реакциите към събитията, които предизвикват симптоми на конверторно разстройство. Като цяло обаче най-добрият начин да се предотврати това е да се стремят към и да поддържат добро качество на живот, стабилна семейна среда, социални контакти и баланс между професионалния и личния живот.

Ако имате други психически състояния, уверете се, че получавате правилното лечение. Лечението може да включва консултиране и медикаменти.

Посетете Вашия лекар