Лекарства за нарушение на циркадианния ритъм: мелатонин, бензодиазепини и други

Тенденции при разстройство на съня

Ако страдате от проблем със съня, свързан с нарушения на биологичния ви часовник (циркадиан ритъм), има редица възможности за лечение, включително поведенчески модификации и лекарства.

Когато синът й е бил в предучилищна възраст, Синтия Чин-Лий си спомня учителите, казвайки, че ще заспи от време на игра. Сега, 10-годишният Джошуа е невъзможно да се събуди сутрин, казвайки: “Трябва да спя още 10 минути.” Остави ме на мира, Джошуа изглежда уморен, има чанти под очите си и не се справя добре в училище , Обяснява Чин-Лий, 53 г., мениджър в софтуерна компания в Пало Алто, Калифорния. Съпругът на Чин-Лий има теория: “Може би техният син е имал сънна апнея, състояние, което съпругът й наскоро …

Мелатонинът е естествен хормон, произвеждан от жлеза в мозъка през нощта (когато е тъмно на открито). Нивата на мелатонин в организма са ниски през деня и високи през нощта.

Добавките от мелатонин, които се предлагат без рецепта, могат да се използват за подобряване на естествения процес на сън и за възстановяване на вътрешния часовник на тялото, когато пътувате през различни часови зони. Доказани са добавки към мелатонин, които са полезни при лечението на реактивно забавяне и сънна безсъние при пациенти в старческа възраст с недостатъчност на мелатонин. Въпреки това, добавките на мелатонин не са одобрени от РР; Следователно не е ясно колко мелатонин е безопасен и ефективен.

Мелатонин Предупреждение

Стимулант на рецептора на мелатонин

Разрем, стимулант на рецептора на мелатонин, също е на разположение за лечение на нарушения на циркадианния ритъм, но изисква лекарско предписание. Rozerem се използва за насърчаване на началото на съня и за нормализиране на нарушенията на циркадианния ритъм. Той действа по различен начин от добавките към мелатонин, тъй като той не е мелатонин, а стимулатор на рецепторите на мелатонин в мозъка. Разрем е одобрен от FDA за лечение на безсъние, характеризиращо се с трудности при заспиване.

Орексинови рецепторни антагонисти. Орексините са химикали, които участват в регулирането на цикъла сън-събуждане и играят роля в поддържането на хората будни. Този тип лекарство променя действието на орексина в мозъка. Единственото одобрено лекарство в този клас е Белсомра.