Криотерапия за лечение на рак на простатата

Криотерапията използва изключително студени температури за замразяване и унищожаване на ракова тъкан в простатата. Има няколко дългосрочни проучвания, които се фокусират върху криотерапията като лечение на рак на простатата.

Няма лечение за рак на простатата, което да е подходящо за всеки човек, но имате много възможности. Вашият лекар ще обмисли много неща, когато ви препоръча един за Вас, включително; Размерът на тумора ви и до каква степен се е разпространил, наречен етап на вашите заболявания; Колко бързо може да се развие туморът; Вашата възраст и колко сте здрави; Вашите лични предпочитания

Като възрастта човек, простатата често става цел на няколко проблема. Един от тях е рак на простатата. Всяка година повече от 200 000 мъже са диагностицирани с рак на простатата. Това е най-често диагностицираният рак при мъжете след немеланомен рак на кожата.

Дори при ранна интервенция и конвенционално лечение, 30% до 40% от мъжете изпитват повторение на рак на простатата. Това означава, че те ще се нуждаят от допълнително лечение. Някои експерти смятат, че криотерапията е вариант за лечение на рецидивиращ рак на простатата, особено ако първоначалната лъчетерапия не убива достатъчно ракови клетки.

При криотерапията в простатната жлеза се вкарва ултра-тънка метална сонда или игла. Това се прави чрез разрез между ануса и скротума. За предпазване на уретрата от ледените температури на процедурата, топъл солев разтвор протича през катетър.

Хирургът използва визуална информация, получена чрез ултразвук като ръководство по време на процеса. Течността за замразяване, като течен азот или по-често газ от аргон, се влива през сондата в простатната жлеза. Интензивният студ замразява простатата и унищожава всяка ракова тъкан, която съдържа. Използвайки изображенията от ултразвука за идентифициране на раковата тъкан, хирургът може да ограничи увреждането на нормалната тъкан на простатата.

Всяка жива тъкан – здрава или нездравословна – не може да понесе екстремни студове. Вливането на азот или газ от аргон в простатната жлеза бързо извлича топлината от жлезата. Тъй като топлината е изтеглена, има мигновено надуване на ледени кристали или лед. Това води до разкъсване на клетъчните мембрани. Това е последвано от увреждане на тъканите и в крайна сметка от клетъчна смърт.

След разрушаването на раковите клетки, белите кръвни клетки почистват мъртвите клетки и тъканите. Някои изследвания показват, че по време на този процес имунната система удря и атакува раковите клетки, които все още остават.