Кортикостероид (перорално, парентерално) преди употреба

алергии

Педиатрична

Уведомете Вашия лекар, ако някога сте имали някаква необичайна или алергична реакция към лекарства в тази група или към други лекарства. Кажете също на вашия медицински специалист, ако имате други видове алергии, като например храни, оцветители, консерванти или животни. За продукти, които не се отпускат с рецепта, внимателно прочетете етикета или съставките на опаковката.

Кортикостероидите могат да причинят по-сериозни инфекции като варицела или морбили при децата, които ги хващат. Тези лекарства могат също така да забавят или да спрат растежа при децата и при отглеждането на тийнейджъри, особено когато се използват дълго време. Преди да се приложи това лекарство на деца или тийнейджъри, трябва да обсъдите употребата му с лекаря на детето си и след това внимателно да следвате инструкциите на лекаря.

Възрастните пациенти могат да развият високо кръвно налягане или остеопороза (костно заболяване) от кортикостероиди. Жените са особено изложени на риск от развитие на костни заболявания.

Не са провеждани проучвания върху вродени дефекти с кортикостероиди при хора. Въпреки това проучванията при животни показват, че кортикостероидите причиняват вродени дефекти

Кортикостероидите преминават в кърмата и могат да причинят проблеми с растежа или други нежелани реакции при кърмещите бебета. В зависимост от количеството лекарства, които приемате всеки ден, може да се наложи да приемате друго лекарство или да спрете кърменето по време на лечението.

Гериатрична

Въпреки че някои лекарства не трябва да се използват заедно, в други случаи две различни лекарства могат да се използват заедно, дори ако може да се случи взаимодействие. В тези случаи Вашият лекар може да поиска промяна на дозата или може да са необходими други предпазни мерки. Когато приемате някое от тези лекарства, особено важно е вашият медицински специалист да знае дали приемате някое от изброените по-долу лекарства. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

бременност

Не се препоръчва употребата на лекарства от този клас с някое от изброените по-долу лекарства. Вашият лекар може да реши да не Ви лекува с лекарства в този клас или да промени някои от другите лекарства, които приемате.

кърмене

Използването на лекарства от този клас с някое от следните лекарства обикновено не се препоръчва, но в някои случаи може да се наложи. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Лекарствени взаимодействия

Други взаимодействия

Други медицински проблеми

Някои лекарства не трябва да се използват по време или около времето на приемане на храна или хранене на определени видове храна, тъй като могат да се появят взаимодействия. Използването на алкохол или тютюн с определени лекарства също може да предизвика взаимодействия. Обсъдете с вашия медицински специалист употребата на Вашето лекарство с храна, алкохол или тютюн.

Използването на лекарства от този клас с някое от изброените по-долу обикновено не се препоръчва, но в някои случаи може да бъде неизбежно. Ако се използват заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да приемате лекарството, или да Ви даде специални инструкции относно употребата на храна, алкохол или тютюн.

Наличието на други медицински проблеми може да повлияе на употребата на лекарства в този клас. Уверете се, че информирайте Вашия лекар, ако имате други медицински проблеми, особено