Кортикостероидна инхалация

Използва се за тази медицина

Инхалационните кортикостероиди са лекарства, подобни на кортизон. Те се използват за предотвратяване на симптомите на астма. Когато се използват редовно всеки ден, инхалационните кортикостероиди намаляват броя и тежестта на астматичните атаки. Те обаче няма да облекчат астматичната атака, която вече е започнала.

Инхалационните кортикостероиди действат, като предотвратяват отделни клетки в белите дробове и дихателните пътища от освобождаването на вещества, причиняващи симптоми на астма.

Това лекарство може да се използва с други лекарства за астма, като бронходилататори (лекарства, които отварят стеснени дихателни пътища) или други кортикостероиди, приемани през устата.

Инхалационните кортикостероиди се предлагат само с рецепта на Вашия лекар.

След като дадено лекарство бъде одобрено за маркетинг за определена употреба, опитът може да покаже, че той е полезен и за други медицински проблеми. Въпреки че тази употреба не е включена в етикетирането на продуктите, някои от инхалаторните кортикостероиди се използват при някои пациенти със следното заболяване

Уведомете Вашия лекар, ако някога сте имали някаква необичайна или алергична реакция към лекарства в тази група или към други лекарства. Кажете също на вашия медицински специалист, ако имате други видове алергии, като например храни, оцветители, консерванти или животни. За продукти, които не се отпускат с рецепта, внимателно прочетете етикета или съставките на опаковката.

Инхалационните кортикостероиди са тествани при деца и, с изключение на възможността за забавен растеж, при ниски ефективни дози, не е доказано, че причиняват различни странични ефекти или проблеми, отколкото при възрастните.

Преди да използвате тази медицина

Проучванията показват, че забавянето на растежа или намалената функция на надбъбречната жлеза могат да се появят при някои деца, които използват инхалаторни кортикостероиди в препоръчваните дози. Въпреки това, слабо контролираната астма може да причини забавен растеж, особено когато се налага приема на кортикостероиди през устата. Вашият лекар ще иска да използвате най-ниската възможна доза от инхалиран кортикостероид, който ще контролира астмата. Това ще намали шанса за ефект върху растежа или функцията на надбъбречната жлеза. Също така е важно децата, които приемат инхалационни кортикостероиди, да посещават редовно лекарите си, за да могат да се наблюдават темповете им на растеж.

Редовното използване на инхалаторни кортикостероиди може да позволи на някои деца да спрат употребата или да намалят количеството кортикостероиди, приемани през устата. Това също така ще намали риска от забавен растеж или намалена надбъбречна функция.

Децата, които използват високи дози инхалационни кортикостероиди, трябва да избягват излагането на варицела или морбили. Когато детето е изложено или заболяването се развие, трябва да се потърси лекар и указанията му да се следват внимателно.

Преди това лекарство да бъде дадено на дете, вие и вашият лекар трябва да говорите за доброто, което това лекарство ще направи, както и за рисковете от употребата му. Следвайте инструкциите на лекаря много внимателно, за да намалите вероятността от нежелани ефекти.

Не са провеждани подходящи проучвания за връзката между възрастта и ефектите на инхалаторните кортикостероиди при гериатричната популация. Въпреки това към днешна дата не са документирани никакви специфични за гериата проблеми.

Въпреки че проучванията върху животни са показали, че инхалаторните кортикостероиди причиняват вродени дефекти и други проблеми, при хората тези лекарства, когато се използват в редовни дневни дози по време на бременност, за да се запази астмата на майката под контрол, не са докладвани причиняващи проблеми с дишането или вродени дефекти в новородено. Също така, кортикостероидите могат да предотвратят ефектите на слабо контролирана астма, за които е известно, че са вредни за бебето. Преди да вземете инхалиран кортикостероид, уверете се, че Вашият лекар знае, ако сте бременна или ако забременеете.

Не е известно дали инхалираните кортикостероиди преминават в кърмата. Въпреки че повечето лекарства преминават в кърмата в малки количества, много от тях могат да се използват безопасно по време на кърмене. Майките, които употребяват това лекарство и желаят да кърмят, трябва да обсъдят това с лекаря си.

Въпреки че някои лекарства не трябва да се използват заедно, в други случаи две различни лекарства могат да се използват заедно, дори ако може да се случи взаимодействие. В тези случаи Вашият лекар може да поиска промяна на дозата или може да са необходими други предпазни мерки. Уведомете вашия медицински специалист, ако приемате друго лекарство с рецепта или лекарство без рецепта.

Някои лекарства не трябва да се използват по време или около времето на приемане на храна или хранене на определени видове храна, тъй като могат да се появят взаимодействия. Използването на алкохол или тютюн с определени лекарства също може да предизвика взаимодействия. Обсъдете с вашия медицински специалист употребата на Вашето лекарство с храна, алкохол или тютюн.

Наличието на други медицински проблеми може да повлияе на употребата на лекарства в този клас. Уверете се, че информирайте Вашия лекар, ако имате други медицински проблеми, особено

Инхалационните кортикостероиди няма да облекчат астматичната атака, която вече е започнала. Вашият лекар обаче може да поиска да продължите приема на това лекарство в обичайното време, дори ако използвате друго лекарство за облекчаване на астматичната атака.

Използвайте това лекарство само според указанията. Не използвайте повече и не го използвайте по-често, отколкото Ви е поръчал Вашия лекар. За това може да се увеличи вероятността от нежелани реакции. Не спирайте да приемате това лекарство рязко. Това лекарство трябва да се преустанови само под наблюдението на Вашия лекар.

За да може това лекарство да помогне за предотвратяване на астматични пристъпи, то трябва да се прилага ежедневно в редовно разпределени дози, съгласно Вашия лекар. До 4 до 6 седмици може да мине преди да започнете да забележите подобрение във Вашето състояние. Може да отнеме няколко месеца преди да почувствате пълния ефект на това лекарство. Това може да не отнеме толкова време, ако вече сте приемали някои други лекарства за астма.

Оглеждането и изплакването на устата с вода след всяка доза може да помогне за предотвратяване на дрезгавост, дразнене в гърлото и инфекция в устата. Не пропускайте водата след изплакване. Вашият лекар може също да иска да използвате устройство за раздалечаване, за да намалите тези проблеми.

Инхалационните кортикостероиди се използват със специален инхалатор и обикновено идват с указания за пациента. Прочетете внимателно указанията, преди да използвате това лекарство. Ако не разбирате указанията или не сте сигурни как да използвате инхалатора, помолете Вашия лекар да ви покаже какво да правите. Също така, попитайте Вашия медицински специалист да наблюдава как използвате инхалатора, за да сте сигурни, че го използвате правилно.

За пациенти, приемащи аерозол за инхалации с беклометазон, флунизолид или триамцинолон

За пациенти, които използват беклометазон капсули за инхалация

За пациенти, използващи беклометазон прах за инхалация

Правилното използване на тази медицина

За пациенти, които използват прах будезонид за инхалация

За пациенти, използващи суспензия от будезонид за инхалация

Дозите лекарства в този клас ще бъдат различни за различните пациенти. Следвайте нарежданията на лекаря си или указанията на етикета. Следната информация включва само средните дози на тези лекарства. Ако дозата Ви е различна, не я променяйте, освен ако Вашият лекар не Ви каже да го направите.

Количеството лекарство, което приемате, зависи от здравината на лекарството. Също така, броят на дозите, които приемате всеки ден, времето между дозите и времето, през което приемате лекарството, зависят от медицинския проблем, за който използвате лекарството.

Ако пропуснете доза от това лекарство, приемете го възможно най-скоро. Ако обаче е почти време за следващата Ви доза, пропуснете пропуснатата доза и се върнете към редовния график на дозиране. Не двойни дози.

Ако пропуснете доза от това лекарство, използвайте го възможно най-скоро. След това използвайте всички останали дози за този ден в редовно разстояние.

Да се ​​пази далеч от деца.

Съхранявайте лекарството в затворен контейнер при стайна температура, далеч от топлина, влага и директна светлина. Пазете от замръзване.

Предпазни мерки при употребата на тази медицина

Не дръжте остарялата медицина или лекарството вече не е необходимо.

Продуктът на беклометазон, който е 84 мкг / м3, не трябва да се съхранява повече от 6 месеца след изваждането му от защитната торбичка за влага. След 6 месеца, всяко оставащо лекарство трябва да се изхвърли.

Не пробивайте, не пречупете или не изгорете аерозолния контейнер дори и след като е празен.

Много важно е Вашият лекар да проверява напредъка ви при редовни посещения, за да се увери, че това лекарство работи правилно и да проверява за нежелани ефекти.

Обърнете се към вашия лекар, ако

Вашият лекар може да поиска да носите медицинска лична карта, в която се посочва, че използвате това лекарство и че може да се нуждаете от допълнително лекарство по време на извънредна ситуация, тежка астматична атака или друго заболяване или необичаен стрес.

Преди да имате някаква операция (включително стоматологична хирургия) или спешно лечение, кажете на лекаря или зъболекаря, който отговаря, че използвате това лекарство.

За пациенти, които също редовно приемат кортикостероид през устата в таблетки или в течна форма

Заедно с необходимите ефекти, лекарството може да причини някои нежелани ефекти. Въпреки че не могат да се появят всички тези нежелани реакции, ако се появят, може да се наложи медицинско обслужване.

Проверете незабавно при Вашия лекар, ако възникне някоя от следните нежелани реакции

Посъветвайте се с Вашия лекар възможно най-скоро, ако възникне някоя от следните нежелани реакции

Допълнителни нежелани реакции могат да настъпят, ако приемате това лекарство за дълго време. Проверете при Вашия лекар, ако възникне някоя от следните нежелани реакции

Възможно е да се появят някои нежелани реакции, които обикновено не се нуждаят от медицинска помощ. Тези нежелани реакции могат да изчезнат по време на лечението, тъй като тялото Ви се адаптира към лекарството. Също така вашият медицински специалист може да ви каже как да предотвратите или намалите някои от тези нежелани реакции. Проверете при Вашия медицински специалист, ако някоя от следните нежелани реакции продължи или е притеснителна или имате някакви въпроси за тях

Други нежелани реакции, които не са изброени, могат да се проявят и при някои пациенти. Ако забележите други ефекти, консултирайте се с Вашия медицински специалист.