Изчистване на допълнителна слуз от белите дробове – преглед на темата

Постурален дренаж и перкусия на гръдния кош често се използват заедно, за да подпомогнат разхлабването и отстраняването на слузта от белите дробове. Тези техники за изчистване на дихателните пътища помагат на хората, които имат травма на гръбначния стълб, кистозна фиброза или друго състояние, което затруднява изтичането на слуз от белите дробове. Когато слузът се събира в белите дробове, това увеличава риска от инфекции на белите дробове.

Ударът на гръдния кош (физиотерапия на гръдния кош) използва пляскане на гръдния кош с вдигната ръка за вибриране на дихателните пътища в белите дробове. Тази вибрация премества слузта от по-малките дихателни пътища в по-големи, където може да се изкашля. Ударите с гръдния кош се правят с помощта на партньор, специални електронни устройства, предназначени да вибрират на гръдния кош или други инструменти, които човек може да използва, за да вибрира безопасно в гърдите.

Един лекар или респираторен терапевт ще препоръча колко често да се правят тези техники. Обикновено те трябва да се правят най-малко веднъж на ден. Важно е да ги направите точно както сте инструктирани.

Сутринът може да е подходящ момент за постурален дренаж, за да се помогне да се изчисти слузът, който е изграден през нощта. Когато постурален дренаж се прави точно преди лягане, това може да помогне за намаляване на кашлицата през нощта. Не го правете скоро след хранене, защото това може да повиши шансовете ви за рефлукс или повръщане.

Вижте снимки, които показват къде да пляскате

Положителни дренажни положения при възрастни; Постурални дренажни положения при деца; Долни лъжи (назад, долни лъкове (отпред, долни лъжи (странични;