Запек от опиоидни болкоуспокояващи

Тенденции в борбата с болката

Лекарствата, наречени опиоиди, могат да избият едни от най-тежките болки. Но те също могат да ви запекнат. Проблемът не винаги започва веднага. Това може да се случи всеки път, когато приемате лекарството.

Болката е нормална част от живота: кожно коляно, напрежение главоболие, костна фрактура. Но понякога болката става хронична – проблем, който трябва да проучите с Вашия лекар. Попита Едуардо Фрайфелд, MD, президент на Академията по болка в медицината, за да помогне на читателите да разберат острата и хроничната болка.

Запекът може да бъде повече от неприятно. Ако не го лекувате, може да имате болка и спазми в червата и корема ви може да изтече. В крайна сметка червата могат да се блокират, което може да бъде опасно.

Най-добре е да се опитате да предотвратите проблема. Когато Вашият лекар Ви дава рецепта за опиоид, попитайте за начините, по които можете да избегнете запек. Ако това се случи, попитайте Вашия лекар за лечението. Обадете го веднага, ако почувствате силна болка.

Колко лош констипация може да зависи от това колко от опиоида, който приемате.

За разлика от други странични ефекти от тези лекарства, като чувство на сънливост или гадене, запекът не изчезва след няколко дни върху лекарството. Учените смятат, че това е така, защото червата ти не свиква с опиоидите, както прави останалата част от тялото ти. Колкото по-дълго приемате лекарството, толкова по-голям е шансът той да ви блокира.

Лекарството може да побърза с храносмилането ви по няколко начина

Смесени сигнали. Обикновено мускулите около червата ви стискат и пускат да избутат изпражнения през червата. Това движение, наречено перисталтика, се случва във вълни. Помислете за доене на крава, където можете да стиснете и да пуснете.

Опиоидите могат да забавят или да спрат перисталтиката, като изпращат съобщения по нервите в червата и гръбначния стълб. Тези послания могат да накарат червата да се свиват и от двата края на изпражненията, така че да не отиват никъде.

Без изход. Вашите черва също имат кръгли мускули, наречени сфинктери, които отделят една част от червата от друго, подобно на тънкото черво от дебелото черво. Сфинктери работят като стрингери. Когато се отворят, изпражненията могат да преминат.

Вашите изпражнения може да станат твърди и сухи; Може да не се налагате да ходите толкова често, колкото и преди; Може да се наложи да натискате много усилено, когато отидете; Може да се почувствате така, сякаш няма да получите всичко.