Дневна терапия с аспирин: разберете ползите и рисковете

Ежедневната терапия с аспирин може да бъде опция за спасяване на живота, но това не е за всеки. Вземете фактите, преди да обмислите дневен аспирин.

Ежедневната терапия с аспирин може да намали риска от сърдечен удар, но дневната терапия с аспирин не е за всеки. Правилно ли е за вас?

Ако сте имали сърдечен удар или инсулт, Вашият лекар вероятно ще Ви препоръча да приемате ежедневно аспирин, освен ако нямате сериозна алергия или анамнеза за кървене. Ако имате висок риск от първа сърдечна атака, Вашият лекар може да препоръча аспирин след претегляне на рисковете и ползите.

Не трябва обаче да започвате ежедневно лечение с аспирин сами. Докато приемате понякога аспирин или две е безопасно за повечето възрастни да се използват за главоболие, болки в тялото или треска, ежедневната употреба на аспирин може да има сериозни нежелани реакции, включително вътрешно кървене.

Аспиринът пречи на кръвосъсирването. Когато кърмите, кръвоносните клетки на кръвта, наречени тромбоцити, се натрупват на мястото на раната ви. Тромбоцитите помагат да се образува запушалка, която запечатва отвора в кръвоносните съдове, за да спре кървенето.

Но това съсирване може да се случи и в съдовете, които доставят сърцето ви с кръв. Ако кръвоносните Ви съдове вече са стеснени от атеросклероза – натрупването на мастни депозити в артериите ви – може да се пръсне мастна тъкан в обвивката на вашия съд.

След това кръвен съсирек може бързо да образува и блокира артерията. Това предотвратява притока на кръв към сърцето и предизвиква сърдечен удар. Терапията с аспирин намалява образуването на тромбоцити – вероятно предотвратяване на сърдечен удар.

Говорете с Вашия лекар дали дневната терапия с аспирин може да ви помогне да предотвратите сърдечен удар. Вашият лекар може да предложи дневна терапия с аспирин, ако

Американската група за профилактични услуги неотдавна препоръча ежедневна терапия с аспирин, ако сте на възраст между 50 и 59 години, нямате повишен риск от кървене и имате повишен риск от сърдечен удар или инсулт от 10% или повече през следващите 10 години. Ако сте на възраст от 60 до 69 години, нямате повишен риск от кървене и имате висок риск от инфаркт или инсулт от 10% или повече през следващите 10 години, консултирайте се с Вашия лекар за ежедневната терапия с аспирин. Необходими са повече проучвания, за да се определят ползите и рисковете от ежедневната употреба на аспирин при възрастни под 50-годишна възраст и над 70-годишна възраст, преди да бъде направена препоръка за или против употребата на аспирин за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания и колоректален рак за тези възрастови групи.

Въпреки че аспиринът е бил препоръчан в миналото за определени групи хора без анамнеза за сърдечен удар, има известно разногласие между експертите относно това дали ползите от аспирина надвишават потенциалните рискове. Администрацията по храните и лекарствата не препоръчва лечение с аспирин за профилактика на сърдечни пристъпи при хора, които все още не са имали инфаркт, инсулт или друго сърдечно-съдово заболяване.

Насоките варират между организациите, но те се развиват, като се правят повече изследвания. Предимствата на ежедневната терапия с аспирин не превишават риска от кървене при хора с нисък риск от сърдечни пристъпи. Колкото е по-висок рискът от инфаркт, толкова по-вероятно е ползите от ежедневния аспирин да надвишават риска от кървене.

При жените ежедневната терапия с аспирин може да бъде по-ефективна при предотвратяване на инсулт, отколкото сърдечен пристъп. Долната линия е, че преди да приемате ежедневно аспирин, трябва да проведете дискусия с Вашия лекар.

Преди да започнете ежедневна терапия с аспирин, по съвет от Вашия лекар, трябва да го уведомите дали имате здравословно състояние, което може да увеличи риска от кървене или други усложнения. Тези условия включват

Вашият лекар ще обсъди каква доза е подходяща за Вас. Много ниски дози аспирин – 75 милиграма (мг), което е по-малко от възрастни с ниска доза аспирин – могат да бъдат ефективни. Вашият лекар обикновено предписва дневна доза някъде от 81 mg – количеството при възрастни с ниска доза аспирин – до 325 mg (таблетка с постоянна концентрация). Ако сте имали сърдечен инфаркт или имате поставен сърдечен стент, много е важно да приемате аспирин и всякакви други лекарства за разреждане на кръв точно, както е препоръчано.

Може да се изненадате да научите, че спирането на ежедневната терапия с аспирин може да има ефект на отскачане, който може да увеличи риска от сърдечен удар. Ако сте имали сърдечен удар или стент, поставени в една или повече сърдечни артерии, спирането на ежедневната терапия с аспирин може да доведе до животозастрашаващ сърдечен удар.

Ако сте приемали ежедневно лечение с аспирин и искате да спрете, важно е да се консултирате с Вашия лекар преди да направите каквито и да било промени. Изведнъж спирането на ежедневната терапия с аспирин може да има ефект на отскок, който може да предизвика кръвен съсирек.

Аспиринът и нестероидните противовъзпалителни лекарства (НСПВС), като ибупрофен (Motrin IB, Advil, други) и натриев напроксен (Aleve), намаляват кръвосъсирването на тромбоцитите. Редовната употреба на нестероидни противовъзпалителни лекарства може да увеличи риска от кървене.

Някои НСПВС могат да увеличат риска от сърдечни пристъпи сами. Освен това някои НСПВС могат да взаимодействат неблагоприятно с аспирина, което увеличава риска от кървене още повече.

Ако се нуждаете само от една доза ибупрофен, вземете го два часа след аспирина. Ако трябва да приемате ибупрофен или други НСПВС по-често, говорете с Вашия лекар за алтернативни лекарства, които няма да повлияят на ежедневната терапия с аспирин.

Нежеланите реакции и усложненията от приема на аспирин включват

Ако приемате аспирин и се нуждаете от хирургическа процедура или стоматологична работа, не забравяйте да кажете на хирурга или зъболекаря, че приемате ежедневно аспирин и колко. В противен случай рискувате прекомерно кървене по време на операцията. Не спирайте приема на аспирин, без да говорите с Вашия лекар.

Администрацията по храните и лекарствата също предупреждава, че хората, които редовно приемат аспирин, трябва да ограничат количеството на алкохола, което пият, поради допълнителните ефекти на изтъняване на кръвта и потенциал за разстройство на стомаха. Ако решите да пиете алкохол, направете го с умереност. За здрави възрастни това означава до една питие на ден за жени от всички възрасти и мъже на възраст над 65 години и до две напитки на ден за мъже на възраст 65 години и по-млади.

Ако вече приемате антикоагулант, като варфарин (Coumadin, Jantoven), апиксабан (Eliquis), дабигатран (Pradaxa) или ривароксабан (Xarelto) за друго състояние, комбинирайки го с аспирин, може значително да увеличи риска от тежки усложнения. Въпреки това, може да има някои условия, при които е подходящо комбинирането на ниска доза аспирин с варфарин или друг антикоагулант. Но тази терапия винаги трябва да бъде внимателно обсъдена с Вашия лекар.

Други лекарства и билкови добавки също могат да увеличат риска от кървене. Медикаментите, които могат да взаимодействат с аспирина, включват

Приемането на някои хранителни добавки може също да увеличи риска от кървене. Те включват

Ако смятате, че имате сърдечен удар, най-важното нещо, което трябва да направите, е да посетите Вашия лекар или спешните медицински услуги. Не закъснявайте да се обаждате за помощ. Само аспиринът няма да ви спаси, ако имате сърдечен удар.

Операторът може да ви посъветва да дъвчете аспирин, но първо трябва да зададете въпроси, за да сте сигурни, че не сте алергични към аспирин или имате други здравословни проблеми, които биха направили приемането на аспирин по време на сърдечен удар прекалено рисковано. Не е добре да дъвчете аспирин, ако преди това Вашият лекар Ви е казал да го направите, ако мислите, че имате сърдечен удар – първо посетете Вашия лекар или спешни медицински услуги.

Ензимният аспирин е предназначен да мине през стомаха и да не се разпада, докато не достигне до тънките черва. Той може да е по-внимателен по отношение на стомаха и може да е подходящ за някои хора, които приемат ежедневно аспирин, особено при тези с анамнеза за гастрит или язви.

Някои изследователи обаче смятат, че няма доказателства, че приемането на аспирин с ентеритно покритие намалява шансовете ви за развитие на стомашно-чревно кървене. В допълнение, някои изследвания установиха, че покритият аспирин може да не е толкова ефективен, колкото обикновения аспирин, когато се приема по време на възможно сърдечно заболяване. Говорете с Вашия лекар, ако сте загрижени за начини за намаляване на риска от кървене.

Посетете Вашия лекар