Деконгестанти и антихистамини за студ

Всички ли сте пълни и кихате от студ? Деконгестанти и антихистамини могат да ви помогнат. Те идват в различни форми и често се смесват с комбинирани лекарства, които можете да купите без рецепта.

Те спомагат за намаляване на подуването в проходите на носа, което облекчава чувството на натиск и подобрява потока на въздуха. Ще можете да дишате много по-добре.

Деконгестантите идват под формата на хапчета или назални спрейове. Не използвайте спрейове повече от 3 дни, или може да получите повече пълнени.

Някои от тях могат да помогнат за облекчаване на хрема и кихане, когато имате студ.

Те блокират химикал, който тялото ви прави, наречено хистамин, което прави тъканите в носа ви сърбежи и подути.

Повечето експерти казват, че хистаминът не е основната причина за хрема, когато имате студ. Въпреки това, някои от по-старите антихистамини, като бромфенирамин и хлорфенирамин, могат да донесат облекчение.

По-нови антихистамини като фексофенадин (Allegra) и лоратидин (Claritin) не са показали, че работят за студени симптоми.

Деконгестант, наречен фенилпропаноламин (PPA), се използва от години като съставка в много студени лекарства, за да изчисти запушен нос. През 2000 г. изследователите установили, че е свързано с повишен риск от инсулт, особено при жени на възраст между 18 и 49 години. След това FDA го е забранила да се използва при всички лекарства, отпускани с рецепта и без рецепта.

Днешните лекарства нямат PPA, но се уверете, че нямате стари студени медикаменти във вашата къща, които могат да съдържат съставката.

Основното за антихистамините е сънливост, така че може да бъде трудно да се приема през деня. Ето защо те често са включени в нощните студени лекарства.

Други чести нежелани реакции включват сухота в устата, замаяност и главоболие.

Деконгестантите могат да ви държат будни и обикновено се приемат през деня. Назалните спрейове са по-малко склонни да имат този страничен ефект и могат да бъдат полезни през нощта за задръствания.

Деконгестантите също могат да повишат кръвното налягане. Така че, ако Вашият БП вече е висок или имате сърдечно заболяване, консултирайте се с Вашия лекар, преди да го използвате. Може да е в състояние да предложи студени лекарства, които нямат деконгестанти в тях.