Дейвид Уиър, параолимпийски свръхчовек

Параолимпийският супергерой Дейвид Уеър опита всички видове спортове, преди да попадне в състезания за инвалидни колички. Южният лондончанин, наречен Weirwolf, казва, че неговата спортна кариера може да е била много различна, ако е живял на север от Темза.

Всъщност се чувствам добре. Бях в отлична форма, идваща в Игрите, и възстановяването ми беше доста добро. Ръцете не болят твърде много – просто съм малко уморена. Аз съм все още на високо след всичко, което съм постигнал и аз просто се наслаждавам на момента.

Роден на 5 юни 1979 г.

Hometown; Сътън

Как са оръжията?

Параолимпийски запис

Фантастично! Да спечели четири златни медала в дома ми Игрите са специални. Влизайки в състезанието, не исках да оказвам твърде голям натиск върху себе си. Целех се за едно злато. Знаех, че ако трябва да имам добри Игри, трябваше да започна добро начало и резултатите щяха да последват.

Бях изненадан от посещението на стадиона за сутрешните сесии – това ни даде такава тласък. Мислех, че продажбите на билети ще са добри, защото Себ Коу и Логог са свършили блестяща работа в популяризирането на Лондон 2012 г. За да се състезавам пред толкова много хора в дома ми, Игрите бяха изключителни.

Излагането на параолимпийците е превишило значително очакванията ми. Аз съм чест, че на предните и задните страници, параолимпийският спорт има признанието, което заслужава. Параолимпийските игри вече не са свързани с увреждания – това са велики атлети и големи спортни събития. Хората просто искат да видят атлети, които се представят по най-добрия начин. Ние сме свръхчовеци и феноменални спортисти.

Роден съм с нещо, наречено пресечение на гръбначния мозък, което означава, че гръбначният ни мозък е отрязан. Имам някакво чувство в долната си половина, но не мога да заключа краката си или изобщо да се изправя. Имах нужда от пет операции, само за да изправя краката си.

Родителите ми никога не ме третираха, сякаш бях увредена или различна по някакъв начин. Като дете, бих дал всичко. Бях позволено да се изкачвам по дърветата на имението. Обичах футбола и бокса, но не можех да ги направя. Трябваше да намеря нещо, което мога да направя на един стол. Влязох в баскетбола на инвалидна количка, но не стигнах далеч, защото нямаше екипи близо до мен. Всички добри отбори бяха в северен Лондон.

Как бихте обобщили игрите си?

Спомням си как гледах състезанието за инвалидни колички в Лондон Маратон и си мислех: “Искам да опитам това”. Влязох в лондонския мини маратон, когато бях на осем години, но нямах състезателна инвалидна количка, затова се качих на стандартния стол. Мисля, че впечатлих всички, включително и себе си, с колко добре го направих. Намерих моя спорт. От този момент нататък нямаше никакъв поглед назад.

Първите ми игри бяха в Атланта през 1996 г. Отидох там като 17-годишен, очаквайки “уау фактор”, но не го получих. Събитието беше слабо организирано. Имаше дълги опашки, храната беше ужасна и стадионът беше празен. Можех да разчитам на около 5 души в тълпата понякога. Просто ме съсипа. Отпаднах от любовта със спорта и когато се върнах, просто не исках да го правя повече.

Седях на дивана, гледайки Танни Грей-Томпсън, спечелвайки всичките си медали на паралимпиадите в Сидни през 2000 г. Съжалявах всяка минута от моето четиригодишно прекъсване от спорта и пожелах, че съм там. Може би съм бил в медал – не знаете никога. Този опит просто ме подтикна и поднови желанието си отново да представя моята страна и да спечеля златни медали.

Обучението, което правим, е толкова трудно, колкото и всеки елитен спортист в света. Когато студът замръзне през зимата и се наложи да направиш 15 мили в Ричмънд Парк, го чувстваш. Това е влажно и дробовете ви горят, се чувствате физически болни. Същото може да е вярно, когато е горещо. Като казах всичко това, нямаше да го променя за света.

В подготовката за Игрите треньорът ми Джени Арчър ме обучи с група велосипедисти на високо ниво. Те щяха да ме пренесат със своите скорости на плосък и хълмист терен в Ричмънд Парк на скорост на състезанието. Кредитирам тази стратегия за подобряване на скоростта и издръжливостта си с 20-30%. В рамките на 12 седмици ме заведеха на друго ниво, което не знаех, че имам в мен.

Бяхте ли изненадани от огромните тълпи?

Отидете и опитайте всеки спорт. Има достатъчно спортове за хора с увреждания, за да намерят нещо, което им харесва. Не мислете за това, което не можете да направите, помислете какво можете да направите. Удоволствието е най-важното нещо. Не ставайте прекалено сериозно твърде скоро. Ако намерите спорт, който харесвате, се придържайте към него и го занесете оттам.

Когато постигнете нещо специално, е трудно да не мислите за пътуването, което сте имали. Досега не ми се струва, че съм правил опити за мини маратона в Лондон на осемгодишна възраст. Ще се насладя на този миг толкова дълго, колкото мога и ще прекарам известно време със семейството си. Що се отнася до Рио, все още не мисля за това, но вероятно ще трябва да взема решение до Коледа.

Тази статия е част от специален доклад за Олимпиадата и параолимпията в Лондон през 2012 г.

14/09 /

14/09 /

Променя ли се общественото възприятие за параолимпийските игри?

Услуги

местоположение

Разберете кой спорт сте най-подходящ за вас, с този кратък психологически и тест за правоспособност.

Най-украсената женска параолимпийска актриса Сара Стрийт говори за спорта, инвалидността и спечелването на златни медали в два различни спорта

Лондон 2012 плуващата звезда Ребека Алингтън споделя съветите си за това, да остане мотивирана

Стартирайте активния си начин на живот с нов спорт, който ви подхожда

Ако сте потребител на инвалидна количка, редовното ви активно отглеждане ще ви донесе важни ползи за здравето

Кога стигнахте до спорта?

Този видеоклип ще ви покаже какви видове инвалидни колички са на разположение, ако не искате да вземете инвалидна количка

Първите ви параолимпийски игри не бяха успешни …

Но ти се върна …

Каква е вашата тренировка?

Обучавахте ли се с елитни колоездачи?

Какви са вашите съвети за навлизане в спорта за хора с увреждания?

Какво следва за “Weirwolf”?

Услуги в близост до вас

Намерете спорта, който е подходящ за вас

“Състезанието е в моята ДНК”

Ребека Адлингтън, за да остане мотивирана

Включете се с нов спорт

Фитнес за инвалидни колички

Видео: Гледайки отвъд стандартната инвалидна количка