Дакарбазин (интравенозен път, инжекционен път)

Много е важно Вашият лекар да проверява напредъка ви при редовни посещения, за да се увери, че това лекарство работи правилно и да проверява за нежелани ефекти.

Докато се лекувате с дакарбазин и след като спрете лечението с него, нямайте имунизации (ваксинации) без одобрението на лекаря. Дакарбазин може да понижи резистентността на тялото ви и има вероятност да получите инфекцията, която имунизацията има за цел да предотврати. Освен това, други лица, живеещи във вашето домакинство, не трябва да приемат орална полиомиелитна ваксина, тъй като има шанс те да предадат вируса на полиомиелит на вас. Също така избягвайте хора, които са приемали перорална ваксина срещу полиомиелит през последните няколко месеца. Не се приближавайте до тях и не оставайте в една стая с тях за много дълго време. Ако не можете да вземете тези предпазни мерки, трябва да обмислите използването на защитна маска за лице, която покрива носа и устата.

Дакарбазин може временно да намали броя на белите кръвни клетки в кръвта, което увеличава вероятността от инфекция. Той може също така да намали броя на тромбоцитите, които са необходими за правилното кръвосъсирване. Ако това се случи, има някои предпазни мерки, които можете да предприемете, особено когато кръвната Ви стойност е ниска, за да намалите риска от инфекция или кървене

Ако дакарбазин случайно попадне от вената, в която се инжектира, може да повреди някои тъкани и да предизвика белези. Кажете на лекаря или медицинската сестра незабавно, ако забележите зачервяване, болка или подуване на мястото на инжектиране.