Вродено сърдечно заболяване при лечението на възрастни и лекарства

Следващата грижа е важна

Вродено сърдечно заболяване и бременност

Тъй като вродените сърдечни заболявания могат да бъдат леки или тежки, възможностите за лечение варират. Вашият лекар може да предложи лечение, за да се опита да коригира самия сърдечен дефект или да лекува усложненията, причинени от дефекта. Лечения, които Вашият лекар може да препоръча да включите

Специални процедури, използващи катетри. Някои вродени сърдечни дефекти могат да бъдат ремонтирани с катетеризиращи техники, които позволяват ремонтът да се извърши без хирургично отваряне на гърдите и сърцето.

При процедури, които могат да се извършват чрез катетеризация, лекарят вмъква тънка тръба (катетър) в вената на крака и я насочва към сърцето с помощта на рентгенови снимки. След като катетърът се позиционира на мястото на дефекта, малките инструменти се завиват през катетъра към сърцето, за да се поправи дефектът.

Един от най-големите митове на много възрастни с вродени сърдечни заболявания е, че вече не трябва да се тревожат за вродени сърдечни заболявания. Мнозина смятат, че или са изпреварили състоянието си, или че лечението, което са имали като дете, ги е излекувало. Но това рядко е вярно.

Ако имате вродено сърдечно заболяване, дори ако сте имали операция като дете, не сте непременно излекувани. Това не означава, че сте изправени пред проблем с цял живот. Това обаче означава, че имате повишен риск от развитие на усложнения, като инфекции на сърцето (ендокардит) или опасни абнормни сърдечни ритми. Някои проблеми може да изискват хирургично лечение, когато остарявате.

Ако сте имали вашият вроден сърдечен дефект или вродена сърдечна болест, лекувани като дете, важно е да имате последваща грижа през целия живот, особено ако сте имали коригираща сърдечна операция.

Тази последваща грижа може да бъде толкова проста, колкото периодичните прегледи с Вашия лекар, или може да включва редовни прожекции за усложнения. Важното е да обсъдите плана си за грижи и да се уверите, че спазвате всички препоръки.

В идеалния случай, вашето внимание ще бъде направено от кардиолози, обучени в следните възрастни с вродени сърдечни дефекти. Това може да е предизвикателство за някои, защото в момента има недостиг на кардиолози с такава експертиза, както и ограничен брой центрове, специализирани в следване на възрастни с вродени сърдечни заболявания.

Жените с вродено сърдечно заболяване, които искат да забременеят, трябва да говорят със своите лекари, преди да забременеят. Те трябва да обсъждат възможните рискове, както и всякакви специални грижи, които може да им бъдат необходими по време на бременност.

Успешна бременност е възможна, ако сте имали вродено сърдечно заболяване, особено ако вашият дефект е лек. Въпреки това, някои жени с комплексни вродени сърдечни дефекти могат да бъдат посъветвани срещу бременност.

Важно е мъжете и жените да знаят, че ако имат вродено сърдечно заболяване, може да има повишен риск от предаване на някаква форма на вродено сърдечно заболяване на техните деца. Вашият лекар може да предложи генетично консултиране, за да ви помогне да предскажете риска от предаване на наследствени форми на вродено сърдечно заболяване.