Болест на Крон: какво е това? Симптоми, причини, прогнози и др

Хората с болестта на Crohn могат да получат периоди на тежки симптоми, последвани от периоди на ремисия, които могат да продължат седмици или години. Симптомите на болестта на Crohn зависят от мястото на заболяването в червата и нейната тежест. Като цяло, симптомите могат да включват

Болестта на Crohn може да затрудни здравословното Ви поддържане и да получите необходимите ви хранителни вещества. Но това е възможно; Възпалението, свързано с болестта на Крон, може да ви даде гадене и диария, както и да намали апетита ви. В резултат на това може да ядете по-малко, което прави по-трудно да се поддържа тежест; Някои лекарства на Крон могат също да повлияят на теглото Ви. Кортикостероидите като преднизон могат да причинят временно увеличаване на теглото. Ако имате промяна на теглото, говорете с Вашия лекар.

Тежкото възпаление и обструкция на различни части на стомашно-чревния тракт, дължащи се на подуване и образуване на белези, могат да причинят други проблеми като перфорация на червата, коремни разтройства (подуване), силна болка и треска. Това може да бъде животозастрашаващо.

Крон е нарушение на несигурната етиология. Често се смята за автоимунно заболяване, но изследванията показват, че хроничното възпаление може да не се дължи на имунната система, атакуваща тялото, а по-скоро на имунната система, която атакува безвреден вирус, бактерии или храна в червата, причинявайки възпаление Което води до нараняване на червата. Болестта на Крон може да причини възпаление на други части на тялото (поради хронична възпалителна активност), включително ставите, очите, устата и кожата. Освен това камъни в жлъчката и камъни в бъбреците могат също да се развият в резултат на болестта на Crohn.

Освен това, децата с болестта могат да получат намален растеж или забавено сексуално развитие.

Причината за болестта на Crohn е неизвестна. Обаче, това вероятно се дължи на анормален отговор на имунната система. Храната или бактериите в червата или дори лигавицата на червата могат да причинят неконтролирано възпаление, свързано с болестта на Crohn.

Болестта на Crohn често се наследи. Около 20% от хората с болестта на Crohn могат да имат близък родственик или с Crohn, или с улцерозен колит. В допълнение, евреите от европейски произход (Ашкенази) са изложени на по-голям риск от болестта.

Докато болестта на Crohn може да засегне хора от всички възрасти, това е преди всичко заболяване на младите. Повечето хора са диагностицирани преди 30-годишна възраст, но болестта може да се появи при хората през 60-те, 70-те, или дори по-късно в живота.

Хронична диария, често кървава и съдържаща слуз или пу; Тегло los; FEVE; Коремна болка и болки в корема; Чувство на маса или пълнота в абдоме; Ректално кървене